Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Дай дурню дорогу": які негласні правила треба знати кожному водію

Розповідаємо, які негласні правила треба знати водіям, та які знаки розуміти

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Є кілька усних правил, які повинні знати водії

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Для кожного водія обов’язковим є знання та дотримання Правил дорожнього руху. Але існують і негласні правила, яких варто дотримуватись керманичам для комфортної обстановки на дорогах. Це просто водійська етика.

Pro Гроші розповідає, що додатково варто знати водіям, та які знаки треба вміти розпізнавати.

Сигнали аварійкою

Насамперед, аварійна сигналізація – це попереджувальний сигнал, завдання якого попередити інших учасників дорожнього руху.

Найпопулярніше негласне правило стосовно аварійки – "подякувати" іншому водію, якщо він, наприклад, пропустив вас уперед тощо.

Також аварійку варто увімкнути, якщо ви стаєте в умовну колону (раптово утворену) і зупиняється. Наприклад, така ситуація може бути на трасі, коли через ремонтні роботи зустрічні машини пропускають по черзі. Тож, стаючи останньою машиною у такий затор, варто попередити інших водій позаду, що ви не просто призупинилися чи знижуєте швидкість.

Ще одне застосування – попередити інших водіїв про якусь перешкоду попереду, особливо у темну пору. Наприклад, на дорозі лежить той чи інший великий предмет, який треба об’їхати, величезна яма тощо. Або ж на погано освітленому пішохідному переході йдуть люди.

"Попереджувальні" знаки

Ще один популярний знак, який використовують водії, – блимання дальнім світлом. Це може означати, наприклад, що водій пропускає вас у заторі, або зупиниться, щоб ви виїхали з парковки.

Нерідко такий знак подають водії зустрічних машин, щоб попередити, що попереду буде поліція тощо.

Проїзд "ялинкою"

Часто затори змушують водіїв трохи понервувати, особливо, якщо потрібно змінити смугу чи звернути з дороги, а місця і без того мало.

На допомогу цьому є одне негласне правило – їхати "ялинкою". Тобто, спочатку проїжджає машина із загального потоку, а потім авто, яке з іншої дороги намагається влитися в потік. І так по черзі (за можливості).

Попередження про маневри

Попереджувати про свої маневри (намір повернути, перестроїтись, з’їхати на парковку тощо) і так треба згідно з ПДР – показниками поворотів.

Однак дехто нехтує цими правилами, думаючи, що машина позаду, ще далеко тощо. Або ж вмикає показник повороту не завчасно.

Така ситуація часто виникає тоді, коли проїхати смугою можна прямо і ліворуч чи праворуч. Деякі водії вмикають показник повороту майже перед самим маневром чи перед перехрестям, тим самим не даючи змогу водієві позаду, який їде прямо, завчасно перестроїтись.

Золота настанова від автошколи

Одне цінне негласне правило розповідають в автошколах. Звучить воно так – "Дай дурню дорогу".

Суть в тому, якщо водій поводить себе дивно чи агресивно на дорозі, намагається із зухвалістю десь проїхати – безпечніше буде його пропустили, об’їхати чи змінити смугу.

Це стосується і тих ситуацій, коли ви не можете зчитати наміри іншого водія.

Які знання врятують кожного водія-початківця

Перед тим як сідати в авто, потрібно вивчити його і зрозуміти, як воно працює. Кожна машина схожа за принципом роботи, але відмінності є, і їх краще зрозуміти ще до того, як щось трапиться посеред дороги через їх незнання.

Насамперед, у самому салоні потрібно досконало знати, яка кнопка і який значок за що відповідає. По-друге, всі механізми працюють переважно під капотом. Розуміючи, чому і як працює кожен елемент, впевненості і відчуття контролю під час поїздок стає більше.

Розповідаємо детальніше, що повинен знати кожен початківець, який планує керувати автомобілем.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.