Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правило для всіх: за що водії можуть отримати 17 тисяч гривень штрафу

Коли потрібно пройти технічний огляд, щоб не отримати значне стягнення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році вимоги ПДР стали більш суворі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році Україна впровадила нові законодавчі норми з метою підвищення безпеки на дорогах і запобігання використанню несправних транспортних засобів. Віднині будуть вживатися більш суворі перевірки технічного стану.

Про це повідомляє Avtosota.

Набувають популярності ситуаціяї, коли водії, які відмовляються проходити обов'язковий технічний огляд своїх транспортних засобів, можуть стикнутися з серйозними наслідками, включаючи фінансові штрафи і можливість арешту.

Наприклад, водій з Чернігівської області був оштрафований на суму 340 грн за порушення законодавства про номерні знаки. Незважаючи на оплату штрафу, водій не виконав вимог щодо проходження технічного огляду, а отже після наступної зупинки, йому було пред'явлено більш серйозне обвинувачення відповідно до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Згідно з нею повторне вчинення одного з правопорушен протягом року тягне за собою позбавлення права керування автомобілем терміном від 3 до 6 місяців або адміністративний арешт тривалістю від 5 до 10 діб.

Розуміючи важливість регулярного технічного огляду, важливо зазначити групи транспортних засобів, які обов'язково повинні пройти цей огляд у 2023 році:

  • вантажні автомобілі віком від 1 року – обов’язковий щорічний техогляд;
  • автобуси віком від 2 років – обов’язковий техогляд кожні пів року;
  • вантажні та пасажирські транспортні засоби масою до 3,5 тонни – обов’язковий техогляд кожні 6 місяців;
  • легкові автомобілі (таксі) віком від 2 років – обов’язковий щорічний техогляд;
  • трактори віком від 2 років – техогляд раз на 2 роки;
  • легкові автомобілі – перший техогляд через 4 роки після реєстрації, потім – раз на 2 роки;
  • комерційні транспортні засоби – обов’язковий щорічний техогляд;
  • спеціалізована техніка – обов’язковий щорічний техогляд.

За порушення норм технічного огляду або його невиконання передбачено нарахування штрафів:

  • перше порушення – 340 грн.;
  • повторне порушення – 17000 грн.;
  • повторне порушення протягом року – штраф у розмірі 5 100 грн., а також позбавлення права управління на строк від 3 до 6 місяців або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

Всі власники транспортних засобів повинні обов'язково дотримуватися цих правил, щоб уникнути юридичних наслідків та сприяти підвищенню безпеки на дорогах.

Про яку вимогу водії часто забувають

З 1 жовтня водіям потрібно буде вимикати ходові вогні і ближнє світло фар на трасах поза межами населених пунктів. Правило буде діяти по 1 травня.

Відповідно до пункту 9.8 ПДР, "на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами мають бути включені денні ходові вогні, а у разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар".

Це стосується власників автомобілів усіх типів. Вимога дійсна протягом осінньо-зимового періоду, тобто коли темна пора наступає значно раніше, і видимість на дорогах ускладнюється.

Раніше ми писали, за які порушення водіїв позбавляють права керувати авто. Також пропонуємо виклик для водіїв: перевірте, чи добре ви знаєте правила дорожнього руху.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.