Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без зайвих рухів – українці зможуть по-новому отримувати водійські права

Кабмін вніс певні зміни до положення "Про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами"

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть обміняти посвідчення водія

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть по-новому отримувати права та номерні знаки. Наприклад, відтепер ви можете за бажанням та за додаткову плату отримати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, номерні знаки поштою, зокрема, через кур’єра.

Зміни Кабмін вніс зміни до положення "Про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами".

Що змінилося

Якщо ви хочете, то можете за окрему плату отримати всі необхідні папери прямо додому. Йдеться про документи, оформлені через портал "Дія" або Електронний кабінет водія.

Окрім цього, на період дії воєнного стану дозволено пересилати в міжнародних поштових відправленнях посвідчення водія на право керування транспортними засобами відповідної категорії.

Виходить, що громадяни України за кордоном зможуть здійснити обмін посвідчення водія через "Дію" або Електронний кабінет водія та отримати пластиковий документ у поштовому відділенні відповідної країни.

Скільки коштує відновлення водійського посвідчення

Ми вже писали, що вартість послуги для наших громадян є незмінною. Вона не залежить від причини втрати прав або пошкоджень документа. Ціна становить 254 грн плюс банківський збір.

Якщо ви самостійно відвідаєте сервісний центр і заберете посвідчення, то сума не зміниться. Але існує можливість замовити доставку через Укрпошту. В такому разі доведеться заплатити 294 грн.

Електронні права коштують набагато дешевше. За заміну цифрового документа українці платять лише 26 грн і банківський збір.

Якщо вас зацікавила тема про відновлення водійського посвідчення, то більше інформації ви зможете знайти вже в нашому матеріалі за посиланням.

Які документи потрібні для перетину кордону

На пропускному пункті, щоб не натрапити на зайві проблеми й затримки, варто надати для перевірки повний пакет певних документів. Без цього автомобіль, водія і пасажирів не пропустять за кордон. Йдеться про:

  • посвідчення водія;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • доручення власника (за потреби);
  • договір оренди (за потреби);
  • розпізнавальний знак України на авто (UA);
  • міжнародне страхування "Зелена карта";
  • державний номерний знак з латинськими літерами.

Такі документи потрібні в Україні. Але в інших державах перелік обов’язкових паперів може бути іншим, тож під час планування подорожі варто ознайомитися з вимогами тих країн, які плануєте відвідати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яке правило дозволять порушувати водіям під час війни. Також ми повідомляли, що водіям не доведеться платити за порушення ПДР і розповідали, що може врятувати від штрафу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.