Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні оновили правила складання іспиту на права – що змінилося 1 серпня

Нововведення стосується складання теоретичного і практичного іспитів для отримання водійського посвідчення

Фото: УНІАН, Freepik. Колаж: Pro Гроші

В Україні дозволили складати іспит на права необмежену кількість разів

Фото: УНІАН, Freepik. Колаж: Pro Гроші

Українцям дозволили необмежену кількість разів проходити тестування на навички водіння. Це стосується спроб здачі теоретичного і практичного іспитів, за результатами яких видається посвідчення водія.

Про це повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

Відтепер не буде обмежень на спроби скласти іспит. За інформацією МВС, українці матимуть один рік після завершення навчання в автошколі та отримання свідоцтва про теоретичну підготовку, щоб скласти тестування.

Також кандидати на отримання прав матимуть два роки з дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки, протягом яких можуть необмежену кількість разів складати практичний іспит. Єдине – інтервал між спробами не може бути меншим ніж 10 календарних днів.

"Результат успішно складеного теоретичного іспиту буде дійсним упродовж одного року, а практичного – два роки", – уточнили представники Міністерства внутрішніх справ на офіційній сторінці в Facebook.

Реакція українців не змусила себе чекати. В коментарях до посту користувачі соціальної мережі зазначили, що новина дійсно хороша та довгоочікувана, адже це крок вперед для подолання корупційних ризиків. Плюс українці зазначили, що в автошколах тепер не будуть залякувати обмеженою кількістю спроб і пропонувати посередництво та особисту допомогу під час складання тесту.

Скільки коштує відновлення водійського посвідчення

Вартість послуги для наших громадян є незмінною. Вона не залежить від причини втрати прав або пошкоджень документа. Ціна становить 254 грн плюс банківський збір.

Якщо ви самостійно відвідаєте сервісний центр і заберете посвідчення, то сума не зміниться. Але існує можливість замовити доставку через Укрпошту. В такому разі доведеться заплатити 294 грн.

Електронні права коштують набагато дешевше. За заміну цифрового документа українці платять лише 26 грн і банківський збір.

Які документи потрібні для перетину кордону

На пропускному пункті, щоб не натрапити на зайві проблеми й затримки, варто надати для перевірки повний пакет документів. Без цього автомобіль, водія і пасажирів не пропустять за кордон. Йдеться про:

  • посвідчення водія;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • доручення власника (за потреби);
  • договір оренди (за потреби);
  • розпізнавальний знак України на авто (UA);
  • міжнародне страхування "Зелена карта";
  • державний номерний знак з латинськими літерами.

Такі документи потрібні в Україні. Але в інших державах перелік обов’язкових паперів може бути іншим, тож під час планування подорожі варто ознайомитися з вимогами тих країн, які плануєте відвідати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яке правило дозволять порушувати водіям під час війни. Також ми повідомляли, що водіям не доведеться платити за порушення ПДР і розповідали, що може врятувати від штрафу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.