Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

І нічого не буде? Яке правило дозволять порушувати водіям під час війни

Розповідаємо, яке нове правило для водіїв планують запровадити в Україні через війну

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Водіям на час війни хочуть дозволити паркувати автівки не за правилами

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Водіям в Україні хочуть дозволити паркувати автомобілі будь-як навіть під час війни. Мова про те, що група народних депутатів пропонує заборонити муніципальним інспекторам з паркування евакуювати автомобілі за суттєві порушення правил паркування.

Відповідний законопроєкт №9092-3 є на сайті Верховної Ради України.

Що не так із паркуванням

Так, у пояснювальній записці сказано, що виконавчі комітети місцевих рад зловживають наданим правом та перетворили евакуацію транспортних засобів на власний бізнес-проєкт.

"За статистикою, за рік дії воєнного стану в Україні через повномасштабне військове вторгнення російської федерації кількість випадків тимчасового затримання транспортних засобів зросла. Часто такі затримання відбуваються навіть без законних підстав", – пояснюють автори документа.

Звертається увага й на те, що вартість послуг з евакуації транспортних засобів формується непрозоро, тому у підсумку водії за порушення сплачують більше, ніж мали б. Усе через те, що евакуацією займаються приватні компанії або ФОПи, які наближені до керівництва міста. Тому вони можуть домовитися з інспекторами з паркування щодо отримання останніми певної винагороди за кожну евакуацію.

До того ж, як зазначається у пояснювальній записці, зараз водіям доволі часто доводиться залишати автомобілі у непризначених для цього місцях через часті повітряні тривоги.

"У такому разі, з етичної та моральної точки зору неприпустимо вимагати від водіїв не порушувати правила зупинки або стоянки, адже в першу чергу вони повинні піклуватися про власне життя та здоров’я, а не про дотримання ПДР", – впевнені автори ініціативи.

Що хочуть змінити

Тому пропонується, що допоки в Україні діє воєнний стан, інспектори з паркування втратять право на тимчасове затримання транспортних засобів. Але ці повноваження перекладуть на Національну поліцію.

"Це дозволить зменшити напругу у суспільстві викликану зловживаннями з боку посадових осіб виконавчих органів місцевих рад щодо тимчасового затримання транспортних засобів інспекторами з паркування та їх доставлення на спеціальний майданчик для подальшого платного зберігання", – підсумовують народні депутати.

Що змінилося для водіїв у Києві

У столиці з 24 липня більше не можна безплатно залишати автівки на паркувальних майданчиках КП "Київтранспарксерв". Оплачувати паркування потрібно тільки у будні, з 8:00 до 22:00.

Вартість паркування залежить від того, як надовго ви плануєте залишити свій автомобіль. Загалом вартість паркування за 1 годину на спеціально відведених паркувальних просторах КП "Київтранспарксервіс" коливається залежно від місця чи зони паркування.

Раніше ми писали, які штрафи за порушення ПДР водії можуть не платити. Також ми розповідали, які знаки та сигнали повинен знати кожен водій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.