Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бензин нарешті стане дешевшим? Чого чекати від ринку пального

Нафта, яка ще у вівторок коштувала 95 доларів за барель, сьогодні подешевшала, а тому і ситуація дещо змінилася

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На пальному зʼявляться нові цінники

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на ринку пального постійно змінювалися через безліч факторів. Спочатку був ажіотаж через повномасштабне вторгнення, потім повернення довоєнних податків, а зараз – здорожчання нафти. Цінники лише росли, однак тепер українцям прогнозують навіть певне здешевшання пального.

Про це у коментарі Pro Гроші розповів аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

Наразі динаміка ринку дуже стрімка. Якщо попередньо експерти запевняли, що ціни на ринку ростуть через здорожчання нафти, то на сьогодні ми маємо вже зовсім іншу картину.

Нафта, яка ще у вівторок коштувала 95 доларів за барель, сьогодні подешевшала до 92,8 долара за барель. Тому є надія, що ситуація стає більш контрольованою, і прогнозованого дефіциту пального по всьому світу не буде.

Додаткові обсяги знайшлися, вони потрапили на ринок, і ціна дещо вгамується, – говорить експерт.

Однак попри ці зміни, стрімкого здешевшання пального на українському ринку поки очікувати не варто. Адже наразі ціна лише "стане на паузу".

Ринок буде аналізувати ціни. А тому ні подорожчання великого, ні здешевлення на наступному тижні не буде, – додає Олександр Сіренко.

Чи повернуться старі ціни на пальне в Україні

Через здешевшання нафти, дійсно, можна очікувати й меншої ціни на пальне, але це може відбутися не раніше середини жовтня.

Якщо нафта опуститься до 85 доларів за барель, то у нас зупиниться зростання. Адже зараз воно ще продовжується на заправках через те, що регіональні мережі доганяють менеджерів, які встигли з понеділка по середу підняти ціну, – говорить експерт.

А вже після цього можна очікувати й на зниження роздрібних цін. Олександр Сіренко прогнозує, що з 57 гривень за літр, які є станом на сьогодні, цінники можуть опуститися навіть до 50-53 гривень.

Скільки зараз коштує пальне

Станом на 21 серпня середня вартість різних видів пального в Україні становить:

  • бензин А-95 преміум – 57,49 грн/л;

  • бензин А-95 – 54,65 грн/л;

  • бензин А-92 – 52,67 грн/л;

  • дизельне пальне – 54,49 грн/л;

  • автомобільний газ – 25,47 грн/л.

Чи "вибухнуть" ціни на пальне взимку

Раніше у коментарі сайту Pro Гроші Олександр Сіренко вже розповідав, що наразі поки досить рано говорити про ціни та попит на пальне взимку. Однак те, що до зими потрібно вже зараз починати готуватися населенню та промисловим споживачам електроенергії – факт.

В цей період великого попиту на сировину не буде. Адже для генераторів, якими люди скоріш за все будуть користуватися в опалювальний період, потрібно небагато пального. Наприклад, на 5 генераторів ви використаєте пального, як на одну автівку.

Більше читайте за посиланням.

Ми розповідали, як українцям сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху. Ще ми писали, для яких видів транспорту не потрібно водійське посвідчення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.