Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бензин знову подорожчав? Чому вартість пального росте та коли чекати зменшення ціни

На зміни ситуації на ринку пального впливає одразу безліч факторів, про які більшість українців навіть не здогадуються

Колаж: Pro Гроші

Українці самі створюють ажіотаж

Колаж: Pro Гроші

Ціна пального помітно зросла не лише в річному вимірі, але й у місячному. Найпомітніше подорожчав дизель – в середньому на близько 6 гривень.

Про це пише 24 канал.

Як змінилась ціна пального за місяць

Згідно з даними Держстату, ціна пального у місячному вимірі зросла на 1,3%, а от у річному – на 59,4%. Згідно з даними Консалтингової групи "А-95", ціна дизелю зросла на майже 6 гривень, а бензину марки А-95 – на трохи більше ніж 2 гривні.

Чому ціна пального зросла

На зростання вартості пального вплинула низка факторів.

"Насправді це було комплексно. 23 листопада відбувся обстріл, який фактично призвів до першого блекауту, і відповідно виник ажіотаж, паніка, коли люди скуповували пальне, й об’єктивно скуповували, як для себе. І по-друге, об’єктивно зросла потреба у генераторах, тому що не було світла і звичайно що почали їх активно використовувати", – говорить експерт з ринку пального Дмитро Куюн.

Від 10% до 20% було зростання ціни у перші 3 – 4 дні після 23 лютого. Зараз же панічні настрої спали. Половина станцій стоять порожні при тому, що на них є всі марки пального, але немає покупців.

Також має вплив на ціну ембарго на російську нафту. На тлі панічних настроїв та невизначеності щодо насиченості ринку ціна почала зростати.

Якщо паніка спала, чому ціна не пішла донизу

Панічні настрої серед українців спали, але ціна на дизельне пальне не пішла донизу, а продовжила лише рости. Все через ажіотаж, який призвів до збільшення гуртових цін.

"Цей попит потрібно було чимось перекривати, тому що ніхто не мав запасів, адже ніхто не може спрогнозувати блекаут. Тому всі почали скуповувати, але виявилось, що не можна оперативно привезти пальне, оскільки митниця зупинилась. У неї теж не було світла й вона не могла здійснювати оформлення вантажів", – пояснює Куюн.

Також після дефіциту пального на весні та на початку літа, багато українців турбує, чи не виникне така ситуація знову. Однак експерт заспокоює й наголошує, що нині немає підстав для цього.

Раніше сайт Pro Гроші писав про лайфхаки з підручних засобів для зимового водіння. Також ми повідомляли, що водіям в Україні спростили ПДР, і розповідали, кого торкнулося оновлення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.