Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бензин вже ніколи не стане дешевшим? Що очікувати від ринку пального цієї осені

Декілька певних факторів впливають на вартість пального в Україні восени 2023 року

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість горючого залежить від податків та цін на нафту

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Станом на 29 вересня 2023 року ціни на бензин та дизельне пальне в Україні зросли на близько 4-5% у порівнянні з кінцем серпня. Це підвищення пов'язане зі збільшенням податків та зростанням цін на нафту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані моніторингу "Консалтингової групи А-95".

Враховуючи результати цього моніторингу, у середньому роздрібні ціни на пальне наразі становлять:

  • на бензин А-95 – 55,12 гривні за літр (зростання на 2,13 гривні за місяць);
  • на дизельне пальне – 55,09 гривні за літр (підвищення на 2,47 гривні);
  • на газ – 25,75 гривні за літр (збільшення на 1,79 гривні).

Прогноз на осінь

Головним фактором, що визначав вартість пального в Україні цієї осені, були світові ціни на нафту. За словами директора "Консалтингової групи А-95" Сергія Куюна, якщо вартість нафти перевищила б 95 доларів за барель, ціна на бензин і дизель з великою ймовірністю досягла б 60 гривень за літр.

Сьогодні ціна на нафту становить приблизно 96 доларів за барель (за останній місяць ціна зросла на 10 доларів). А це означає, що й надалі підвищення цін не уникнути.

Підвищення податків

Починаючи з 1 липня, в Україні відбулося підвищення податків на пальне, що призвело до очікуваного зростання цін на бензин на 10-12 гривень і на дизельне пальне на 8-10 гривень.

У липні 2023 року в Україні ціни на ці види пального зросли близько на 4 гривні через збільшення податків. В серпні вартість бензину та дизеля збільшилася на додаткові 4-5 гривень.

Згідно з інформацією Національного банку України, відновлення рівня податків, які були до війни, додасть близько 0,7 відсоткового пункту до прямого внеску у збільшення інфляції. Крім того, це також впливатиме непрямо, оскільки підвищення податків на паливо призведе до підвищення цін на інші товари та послуги, зокрема, транспортні.

На яких АЗС заправляють неякісним пальним

Експерти Інституту споживчих експертиз перевірили бензин А-95 на різних АЗС та виявили відхилення від стандартів якості пального у таких мережах:

  • БРСМ-Нафта;

  • U.GO;

  • АВІАС;

  • BVS;

  • 24/7;

  • KCEM;

  • DNIPRO OIL GROUP.

Найбільше порушень стосуються таких показників як октанове число і вміст сірки. По кожному з них відхилення були у 4 компаній.

Раніше ми писали, яку нову послугу для водіїв запровадили в Україні. Також повідомляли, як прогріти своє авто взимку менше ніж за одну хвилину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.