Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Наслідків не буде: хто з українців може не платити за комуналку під час війни

Розповідаємо, хто зі споживачів звільняється від сплати житлово-комунальних послуг на період воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть не платити за комуналку під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабної війни в Україні деякі громадяни можуть не платити за житлово-комунальні послуги. Для цього їм потрібно відповідати певним критеріям. Усіх інших українців воєнний стан не звільняє від сплати комуналки.

Про це повідомила пресслужба Держпродспоживслужби.

Хто може не платити за комуналку під час війни

Йдеться про українців, які понад 30 днів не жили у своїх квартирах чи будинках. Таким споживачам постачальник послуг може зробити перерахунок, й тоді оплату за комуналку спишуть або встановлять переплату.

Для того, щоб скористатися цим правом, громадяни мають звернутися із відповідною заявою до постачальника комунальних послуг та надати довідку про свою відсутність у квартирі/будинку — якщо людина перебуває в іншому місті або за кордоном, це можна зробити й в електронному вигляді.

Якщо інші споживачі не сплачують комуналку під час воєнного стану, то після його закінчення це все одно доведеться зробити.

Що забороняється постачальникам комунальних послуг

Згідно з Постановою №206 "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану", українським постачальникам послуг забороняється під час війни вдаватися до таких дій:

  • нараховувати та стягувати штрафи, інфляційні нарахування, річні відсотки, які були нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги;
  • припиняти або зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;
  • стягувати заборгованість за житлово-комунальні послуги, яка була утворена після 24 лютого 2022 року з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації території.

Скільки українці платили б за комуналку, якби не мораторій

Експертка з питань ЖКГ Кристина Ненно у коментарі сайту Pro Гроші пояснила, що якби не було мораторію, то населення не мало б можливості оплачувати житлово-комунальні послуги. На її думку, тарифи були б занадто високими для нинішнього рівня доходу українців.

"У такому разі не було б стопу по тарифах, там би вже кожне комунальне підприємство диктувало свої правила. Оскільки в Україні діє мораторій, то їм нічого не залишається, як підлаштовуватися під ці реалії. Вони дивляться, на чому можна зекономити, що можна не ремонтувати тощо", – зазначила експертка.

Вона також додала, що після завершення мораторію в Україні тарифи різко зростуть, адже потрібно буде ремонтувати зношені мережі, які навіть до початку повномасштабної війни були у жахливому стані.

Раніше ми розповідали, скільки коштує світло для українців у вересні. Також ми писали, що буде з тарифами на газ взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.