Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на електроенергію ще не остаточні? Коли світло може знову подорожчати

Новий тариф на електроенергію почне діяти від 1 червня, однак у постанові Кабміну є один нюанс

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на електроенергію можуть ще раз зрости

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Новий тариф на електроенергію діятиме як мінімум до кінця 2023 року. Після 31 грудня влада може знову повернутися до питання перегляду тарифу.

Відповідна інформація опублікована на сайті Кабміну України.

Так, у постанові уряду про підвищення цін на світло для населення зазначено, що тариф у розмірі 2,64 грн за кВт-год діятиме із 1 червня до 31 грудня 2023 року. Відповідно, наприкінці року уряд знову може переглянути ціну.

Також українці й надалі можуть користуватися пільговим нічним тарифом, який складає 0,5 (тобто 1,32 грн за кВт-год) від денного. Ціна діє з 23 години вечора до 7 години ранку.

Як зміняться платіжки за світло

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, після збільшення тарифу середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 гривень.

До слова, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вважала, що тариф на світло потрібно підвищити з 1,44 грн/кВт-год до 2,88 грн за кВт.

Що буде з субсидіями

В уряді вже працюють над тим, аби збільшити розмір субсидії через подорожчання світла. Відомо, що субсидії перерахують громадянам, які вже отримують пільги.

Як пояснила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак, перерахунок відбудеться автоматично.

"Якщо родина отримує пільгу, це означає, що вона не буде сплачувати за комунальні послуги повністю чи частково — на той відсоток, який для неї передбачений законодавством", — сказала вона.

Що буде з тарифами на воду

Цілком ймовірно, що тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення теж зміняться, але точно відомо про це стане не раніше 14 червня.

Наразі в НКРЕКП працюють над новими розрахунками, зважаючи на коливання цін на ринку електроенергії.

Борги за комуналку

Тим часом українцям, які з початком війни залишили свою рідну домівку та переїхали в інше місто, можуть припинити нараховувати оплату за комунальні послуги. Йдеться про квартири та будинки без встановлених лічильників.

Відповідний законопроєкт про це вже зареєстрований на сайті парламенту, однак депутати ще не розглядали документ.

Раніше у Кабміні розповіли про підготовку країни до нового опалювального сезону. Також ми писали, скільки українці заборгували за спожиті комунальні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.