Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці втрапили у тарифну пастку – хто змушений більш ніж вдвічі переплачувати за світло

Розповідаємо, хто з українців платить за електроенергію за надвисоким тарифом і як цього уникнути

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Частина українців платять за світло за комерційним тарифом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці платять за електроенергію більш ніж вдвічі більше, ніж інші споживачі. Це стосується жителів новобудов, які нещодавно заїхали до своїх квартир.

Pro Гроші пояснюють, хто платить за світло за комерційним тарифом і які правила діють в умовах війни.

Що таке комерційний тариф

Станом на вересень 2023 року, він вже перевищує 6 грн за кВт-год. За таким тарифом платять у випадках, коли забудовник не завершив процедуру приєднання до електромереж багатоквартирного будинку, введеного в експлуатацію. Все через те, що до цього часу новобудова вважається промисловим об'єктом. У результаті мешканці змушені платити за електрику за комерційним тарифом.

Експертка у сфері ЖКГ Кристина Ненно раніше у коментарі Pro Гроші пояснила, що може виникнути й інша ситуація, за якої споживачі змушені будуть платити за комерційним тарифом.

"Якщо людина заїхала у великий житловий комплекс, який складається не з одного, а з, наприклад, шести житлових будинків. Два з них забудовник вже звів та ввів в експлуатацію, а інші чотири ще на стадії будівництва. Коли забудовник отримував у того ж ДТЕК технічні умови на приєднання постійного електропостачання, всі ці умови він отримував на один єдиний ЖК, не окремо на кожен будинок", – розповіла експертка.

Таким чином забудовник зобов'язаний завершити всі процедури з оператором системи розподілу та передати будівлю ОСББ або управителю. Лише після цього жителі новобудови зможуть укладати індивідуальні договори з постачальником електроенергії.

Правила під час війни змінилися

У жовтні 2022 року набув чинності новий закон про ринок електроенергії. За цим законом для жителів новобудов дозволили застосовувати тариф для колективних побутових споживачів, не враховуючи при цьому обсяг споживання.

Для цього споживач (забудовник, ОСББ, ЖБК чи керуюча компанія) повинен укласти з обленерго тимчасовий договір на розподіл електроенергії. Крім того, має бути облаштовано облік електрики, що споживається на відповідні цілі. Після цього потрібно звернутися до постачальника та укласти з ним договір про тимчасові поставки.

Після укладення такого договору жителі будинку отримають право споживати електроенергію за тарифом 2,64 грн за кВт-год. Однак, коли мине рік після скасування воєнного стану, жителі зможуть платити за тарифами для населення, лише якщо будинок буде приєднаний до електромереж на постійній схемі.

Які тарифи на комуналку, ймовірно, подорожчають

Попри те, що в Україні діє частковий мораторій на підвищення тарифів на деякі комунальні послуги, у Національному банку не виключають, що до 2025 року в країні відбудеться поступове підвищення цін на такі комунальні послуги:

  • холодне водопостачання;
  • електроенергія.

Водночас експерти вважають, що підвищення тарифу на електроенергію вдруге до кінця 2023 року очікувати не варто. На такий крок влада може піти лише у випадку форс-мажорів.

Раніше ми писали про те, як суттєво зекономити на платіжках за світло. Також ми пояснювали, скільки часу треба зберігати квитанції за комуналку та навіщо.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.