Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На українців чекає приємна несподіванка — хто платитиме менше за розподіл газу

Розповідаємо, які зміни для українців підготували у НКРЕКП та коли вони відбудуться

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

З 1 жовтня українці по-новому сплачуватимуть за розподіл газу

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Для деяких українців впровадять нові підходи у формуванні мінімального розміру річного замовлення потужностей для побутових споживачів, яким повністю припинили газопостачання або частково обмежили. Оновлені правила запрацюють з 1 жовтня 2023 року.

Про це повідомляє Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Отже, з першого числа під час визначення мінімальних обсягів річної замовленої потужності враховуватиметься лише неопломбоване та справне газове обладнання, яким користується побутовий споживач.

У НКРЕКП навели приклад, як змінилася платіжка за розподіл природного газу для побутового споживача з комплексним споживанням у Чернівецькій області. У клієнта є опломбоване обладнанням (опалювальний прилад та водонагрівач), а за підсумками попереднього газового року він спожив мінімальні обсяги газу.

Так, до змін клієнт сплачував за мінімальний обсяг споживання 314 кубічних метрів на рік, але з 1 жовтня сплачувати за 39 кубічних метрів. Тобто, споживач зможе щомісяця економити майже 46 гривень, а за рік – 548.

Якими є тарифи на розподіл газу у 2023 році

Тарифи на розподіл газу є різними в усіх регіонах, адже їх встановлюють облгази. Загалом ціни, залежно від регіону, коливаються від 0,32 до 2,95 гривень за кубічний метр.

Найдорожчі тарифи облгазів на розподіл 2023, грн/куб.м на місяць
1
ТОВ Газпостачсервіс
2,95
2
ТОВ Спектргаз
2,82
3
Чернівцігаз
2,39
4
Закарпатгаз
2,39
5
Харківгаз
2,39
6
Тисменицягаз
2,39
7
Гадячгаз
2,39
8
Лубнигаз
2,39
9
Миколаївгаз
2,39
10
Уманьгаз
2,34

Найдешевші тарифи на розподіл газу 2023, грн/куб.м на місяць
1
Київгаз
0,32
2
Харківміськгаз
0,52
3
Кременчукгаз
0,55
4
Криворіжгаз
0,64
5
Черкасигаз
0,68

При цьому існує ще одне важливе правило – якщо споживач не користувався газом увесь рік, але підключений до труби, він усе одно має сплатити за послугу доставки.

Коли для українців подорожчає газ

Клієнтам Нафтогазу подорожчання у 2023 році не загрожує. За словами очільника компанії Олексія Чернишова, тарифи можуть переглянути вже після 30 квітня 2024 року. До цієї дати вартість газу для населення перебуватиме на рівні 7,96 грн за куб. м (з ПДВ).

Він також додав, що попри складні обставини, ГК "Нафтогаз України" зобов'язується продовжувати тримати ціни для громадян на довоєнному рівні. Усе для того, аби забезпечити стабільність та підтримку населення в умовах непростої ситуації в країні.

Раніше ми пояснювали, скільки потрібно зберігати квитанції за комуналку та навіщо. Ще ми розповідали, які тарифи на комуналку зростуть найпершими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.