Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бум на твердопаливні котли. Скільки коштує встановлення та дрова на всю зиму

Стало відомо, наскільки дорожче обійдеться опалення будинку дровами, ніж газом

Колаж: Pro Гроші

В Україні зріс попит на дрова та твердопаливні котли

Колаж: Pro Гроші

Цього року багато українців готуються до зими, встановлюючи в будинках твердопаливні котли й переходячи на біопаливо та дрова. Однак встановлення такого котла обійдеться недешево.

Про це пише delo.ua.

Через повну невизначеність з опалювальним сезоном, а також станом газових та електромереж, люди готуються до гіршого. Якщо не буде ні газу, ні електрики, то залишається єдина надія – дрова. Але щоб опалювати приміщення дровами, потрібно встановити твердопаливний котел.

Скільки буде коштувати інсталяція котла

Якщо підрахувати ціну за встановлення котла та закупівлю дров на опалювальний сезон, потрібно бути готовим віддати до 200 тисяч гривень. Ці розрахунки стосуються приміського будинку площею близько 100 квадратних метрів.

Середня вартість монтажних робіт, котла та супутніх матеріалів:

  • твердопаливний котел на 20 кВт – близько 36 тис. грн;
  • бункер для котла, димохід, трубопроводи та роботи зі встановлення – від 50 до 70 тисяч.

Однак, попри такі суми, величезний попит зберігається. Підприємства, що випускають таку продукцію, не встигають задовольняти його, і черга покупців розтяглася на 2-3 місяці. За цей час вартість котлів у гривнях може ще добряче підскочити.

"Отже, якщо у вас є гроші на котел і його установку, вам краще трохи потримати їх у валюті доти, доки ви цей котел отримаєте", – радить менеджер з продажу київського магазину опалювальної техніки Boiler shop Микола.

Вартість дров на опалювальний сезон

Для опалення будинку площею 100 квадратних метрів протягом осінньо-зимового сезону знадобиться приблизно такий обсяг різних видів палива:

  • 3 тисячі кубометрів газу;
  • 17 кубометрів дров;
  • 5,5 тонн пелет.

Якщо помножити ці обсяги на вартість дров, то вийде, що за дрова потрібно віддати 25,5 – 34 тисяч гривень, а за пелети близько 55 тисяч гривень.

Разом з тим, якщо підрахувати вартість газу за тарифом для побутових споживачів (7,96 грн за кубометр), то сума за 3 000 кубометрів, необхідних на опалювальний сезон, становитиме 23,9 тисячі гривень.

Таким чином, за нинішніх тарифів, опалення газом обійдеться дешевше. І це йдеться лише про вартість самого енергоресурсу, без вартості котла та його встановлення.

Проте, навіть ці розрахунки не зупиняють українців, які не хочуть зимувати у холодних будинках. А останні масові обстріли РФ українських інфраструктурних об'єктів підтверджують, що перспектива залишитись без електрики та газопостачання є.

Раніше ми писали, коли розпочнеться опалювальний сезон в Україні. Також ми пояснювали, як українцям отримати знижку при оплаті за газ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.