Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чому небезпечно збирати дрова без дозволу: штрафи та покарання

Розповідаємо, що загрожує українцям, які вирішили самостійно заготовити дрова

Колаж: Pro Гроші

Для українців передбачені штрафи за збирання дров в лісі

Колаж: Pro Гроші

Збирати дрова в лісах чи лісопосадках без необхідних дозволів суворо заборонено, адже це прирівнюється до крадіжки чужого майна.

Про це нагадує сайт Pro Гроші.

Так, заборона на збирання дров карається відповідно до статті Кримінального кодексу України "Крадіжка" (ст. 185). Якщо вас зловлять під час збирання дров, ви заплатите штраф на суму від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Як відомо, один неоподатковуваний мінімум доходів громадян дорівнює 17 гривень. Тобто штраф за вкрадені з лісу дрова становитиме від 850 до 1 700 гривень. До того ж, порушника можуть зобов'язати до громадських робіт.

Крім того, покарання за незаконне збирання дров у лісі передбачено в Кодексі України про адміністративні порушення. Зокрема, згідно зі статтею 64 "Порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі та вивезення деревини, заготівлі живиці" передбачений штраф у розмірі від 102 до 238 гривень.

Також в КУпАП є ще одна стаття – "Незаконна вирубка, пошкодження та знищення лісових культур та молодняку". Це дерева, що ще ростуть, а тому штрафи за них більші – від 510 до 1 020 гривень.

Які дрова можна збирати в лісі без дозволу

В Україні існує спеціальний Лісовий кодекс, який передбачає, що країні належать всі дерева, які знаходяться в лісах – навіть сухі та повалені. Тому користуватися ними можуть лише власники лісів чи постійні лісокористувачі, які заготовляють сировину.

Щоб законно вирубувати вже мертві стовбури дерев, необхідно мати спеціальний документ – лісорубний квиток, отримати який можуть лише лісогосподарські підприємства та їх працівники. При чому збирати можна лише ті лісові ресурси і лише в тому обсязі, що передбачені цим документом.

Водночас, без додаткових дозволів можна збирати лише лісову підстилку. Наприклад:

  • хвою;
  • листя;
  • кору;
  • дрібні гілочки.

Раніше ми писали про те, що відбувається з цінами на дрова. Також ми пояснювали, скільки коштує встановлення твердопаливного котла та дрова на всю зиму. Крім того, сайт Pro Гроші писав, скільки українцям потрібно дров для опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.