Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підготовка до холодів – що відбувається з цінами на дрова в Україні

Проаналізували для вас усі пропозиції з продажу дров різних порід перед стартом опалювального сезону

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Найдешевше дрова пропонують приватні продавці

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Якщо ви вирішили опалювати свій будинок дровами, краще підготуватися до настання холодів, оскільки із наближеннями зими тверде паливо почне стрімко дорожчати.

Pro Гроші промоніторили ціни на дрова торговельному інтернет-майданчику OLX і розповідають, скільки коштує дерево зараз.

Проаналізувавши оголошення, дуже складно визначити середню ціну, оскільки кожен продавець встановлює свої одиниці вимірювання. Хтось продає дрова у кубометрах, хтось у складометрах, а хтось цілими машинами і навіть не знає, скільки кубів дерева вміщує його фура.

Однак відфільтрувати інформацію все ж можна, для самостійного пошуку запам’ятайте, що складометр становить приблизно 0,75% від кубометра.

Ціни серйозно відрізняються в залежності від породи дерева та форми дров (великі колоди чи вже дрібно колоті дрова).

Найдорожчі – тверді породи, наприклад дуб та граб, а наймякші породи коштують дешевше, оскільки швидше перегорають – це сосна, вільха та тополя.

Дуже популярним є мікс різних дров, наприклад за мікс твердих порід просять 1300 грн/складометр, якщо вони метрові, за дрова 30-40 см – 1400 грн./складометр, а дрібно колоті коштують 1600 грн/складометр.

А на "чисту" акацію, без домішків розцінки такі:

  • 1800 грн./складометр – метрові;
  • 1900 грн./складометр – цурка 30-40 см;
  • 2100 грн./складометр – колоті.

У іншому оголошенні за колоті дрова просять 1550 грн/складометр, пропонують тверді породи дерев (дуб,бук, граб).

Соснові дрова можна знайти за набагато меншу ціну – близько 900 грн/кубометр, а береза у різних продавців коштує від 900 до 1500 за куб.

До речі на спеціалізованих сайтах розцінки вище, однак тут одразу зрозуміло, які саме дрова, у якій упаковці і за якими одиницями вимірювання вам продадуть.

Можна обрати розмір і ціновий фільтр автоматично підлаштовується, зазначається навіть товщина поколу.

Найдешевше (1600 грн/куб в упаковці) коштує сосна, береза коштує 1900 грн, а вільха 2000 грн.

Далі за однаковою ціною йдуть ясен, дуб, акація, граб та клен - 2400/кубометр. Якщо взяти до уваги, що кубометр більше складометра, то різниця у ціні не така велика, також у кубометрі дрова щільно спресовані, а не лежать навалом.

На спеціалізованих сайтах з продажу дров вказується навіть калорійність та температура горіння того чи іншого дерева.

Наприклад:

Фото: Скріншот
Фото: Скріншот

Отже, обирати, де замовляти дрова на зиму – вам. У приватних осіб, які розміщують оголошення на різних майданчиках, головна перевага – нижча ціна. А от професіонали продають дорожче, однак більше відповідають за якість і можуть знайти дрова на будь який смак та відповісти на всі питання.

Раніше ми писали про те, які регіони України ризикують залишитися без опалення взимку. Ми також розповідали, хто може не платити за комуналку під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.