Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Різниця здивує! На скільки дорожче щодня їздити на авто, ніж громадським транспортом

Ми порахували, чим вигідніше добиратися на роботу та скільки доводиться додатково платити тим, хто віддає перевагу особистому комфорту

Фото: УНІАН, Київський метрополітен. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці стоять перед вибором, чим краще добиратися до роботи

Фото: УНІАН, Київський метрополітен. Колаж: Pro Гроші

Переваги особистого авто над громадським транспортом очевидні – не потрібно підлаштовуватися під розклад руху автобусів та можна зручніше дістатися до місця призначення. Однак є і очевидні недоліки. Наприклад, можна застрягнути в заторах у час пік. Також українців хвилює і фінансове питання, адже заправляти авто при нинішніх цінах не так вже й дешево.

Pro Гроші вирішили порахувати, на скільки дорожче їздити на роботу власним авто, ніж пересуватися громадським транспортом. Підрахунки провели на прикладі цін у Києві.

Скільки коштує доїзд на роботу громадським транспортом

Станом на початок вересня, проїзд у метро, автобусах, трамваях та тролейбусах столиці коштує по 8 гривень. Маршрутки дорожчі – в середньому 15 гривень за поїздку.

Наведемо такий приклад. Людина живе не в пішій доступності від метро і має під'їхати до своєї станції. Далі – дістатися за допомогою метрополітену до своєї роботи. Умовно подолати відстань від Індустріального мосту до Оболоні. Для цього доведеться заплатити 15 гривень за маршрутку та 8 гривень за проїзд в метро. Тобто в одну сторону 23 гривні, а туди і назад – 46 гривень.

Якщо при цьому на роботу їдуть двоє людей (наприклад, пара), то за день на проїзд у громадському транспорті йде до 100 гривень.

Скільки коштує поїхати на роботу на авто

Тепер підрахуємо, скільки коштуватиме доїзд на роботу на власному авто. Як ми писали раніше, у серпні на ринку вживаних автомобілів найпопулярнішим автомобілем був Volkswagen Golf. Тому, як приклад, розрахуємо витрату пального для цієї моделі авто.

В середньому у місті витрата пального для цього авто становить 9,5 літрів на 100 кілометрів. При цьому від того ж таки Індустріального мосту до Оболоні відстань становить майже 9 кілометрів. Туди і назад – 18 кілометрів.

Приклад відстані, яку доводиться долати до роботи
Приклад відстані, яку доводиться долати до роботи
Фото: Google Maps

Тобто за ідеальним сценарієм витрата пального має становити близько 2 літрів. Середня ціна на літр безину А-95 становить 54 гривні за літр. Тобто дорога на роботу і назад обійдеться у 108 гривень.

Приклад розрахунку вартості доїзду до роботи
Приклад розрахунку вартості доїзду до роботи
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Який спосіб вигідніший

За нашими підрахунками, якщо мова йде про двох людей, яким доводиться добиратися в одному напрямку, то перевагу можна віддати автомобілю, оскільки різниця у проїзді громадським транспортом та поїздкою власним автомобілем несуттєва (92 проти 108 гривень).

Однак якщо мова йде про одну людину, то проїзд громадським транспортом буде вигідніше. Хоча і в одному, і в іншому варіанті є свої переваги та недоліки.

Переваги авто очевидні – зручність, швидкість та незалежність від розкладу маршруток (хоча в Києві вони курсують з високою періодичністю). Водночас є і недоліки:

  • припаркувати авто часто важко;
  • затори на дорогах;
  • потрібна особлива уважність для пересування містом, адже на вулицях дуже багато інших транспортних засобів.

Натомість громадським транспортом можна доїхати до пункту призначення без особливих переживань. Та треба бути готовим, що в маршрутках може бути тиснява через велику кількість людей, а до зупинки трамвая чи тролейбуса доведеться ще певний час пройти пішки.

Та який спосіб обрати – особистий вибір кожного. Все залежить від особистих вподобань та фінансового становища конкретної людини.

Чи подорожчає пальне у вересні

У коментарі сайту Pro Гроші аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко раніше розповів, що за попередніми прогнозами, 95 бензин знову здорожчає. Він спрогнозував, що до кінця вересня ціна на дане пальне може зрости на 1 гривню. При цьому на дизельне пальне підвищення цін не прогнозують.

Раніше ми писали про те, на яких АЗС найвигідніше заправляти авто. Також у Раді раніше пояснювали, на скільки ще можуть зрости ціни на пальне.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.