Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шансів на виживання немає. Як Uber, Bolt та Uklon знищили бізнес "телефонного" таксі

Разом з президентом ГО "Українська організація захисту споживачів послуг" розбираємось у тонкощах ринку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як Uber, Bolt та Uklon витіснили з ринку таксі по телефону

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сучасні українці, мабуть, і не пам’ятають, коли востаннє викликали таксі, подзвонивши телефоном і назвавши диспетчеру потрібну адресу. Такі компанії майже повністю витіснили з ринку служби таксі із мобільним застосунком — найпопулярнішими в Україні є Uber, Bolt та Uklon.

Чому так сталося, і чи є у старого доброго таксі шанс відвоювати собі місце під сонцем, сайт Pro Гроші запитав у президента ГО "Українська організація захисту споживачів послуг" Олега Тітаміра.

За словами експерта, відповідь на питання криється у самому питанні. Люди не люблять зайвий раз телефонувати та про щось домовлятися, тож надають перевагу мобільному застосунку.

Uber взагалі був не службою таксі, це була сервісна компанія, яка просто передбачала послугу попутника. Тобто якщо людина їде, наприклад, з роботи, і вона вільна, може взяти когось ще і заробити. Потім було застосовано програмний продукт зі штучним інтелектом.
Олег Тітамир

Олег Тітамир

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг"

Застосунки таких компаній діють за схожим принципом і мають дуже серйозні переваги. По-перше, ви самі обираєте собі таксі, можете оцінити, де зараз перебуває автівка, одразу побачити ціну і поставити точку на карті.

Не потрібно нічого пояснювати диспетчеру, декілька разів дзвонити та шукати машину навмання.

Ви сам на сам з телефоном і самостійно ухвалюєте рішення. Цінова політика теж відрізняється, у вас створюється ілюзія контролю, ви чітко розумієте, скільки коштуватиме маршрут, ви ухвалили рішення і поїхали, — зазначає Олег Тітамір.

Скільки залишилось жити "телефонному" таксі?

На думку експерта, такі компанії або зникнуть, або трансформуються у схожі альтернативи Uber, Bolt та Uklon.

Україні дуже потрібні зручні локальні компанії таксі. Наприклад, у Європі Uber вже немає тієї першості, його частково замінили невеликі служби у різних регіонах.

Клієнту потрібно дати хороший сервіс, у невеликих українських містах теж має з’явитись свій Uber чи Uklon. Я думаю, що просто війна призупинила цей процес, там де є затребуваність, там буде бізнес, але виживе той, хто буде більш технологічний, більш зручний, тобто це постійна трансформація, — зазначає Тітамір.

Не виключено, що таких маленьких компаній у певний період буде дуже багато, а потім одна компанія-гігант почне все скуповувати. Врешті на ринку залишаться найуспішніші кейси.

Одне можна сказати точно, ера "телефонного" таксі поступово відходить у минуле і скоро може зникнути повністю, як менш зручний, менш прозорий та менш технологічний сервіс.

Оцінки пасажирам

Раніше досвідчений таксист служби Uklon розповів Pro Гроші, що водії також ставлять своїм пасажирам оцінки, і від сформованого рейтингу багато чого залежить.

За словами Юрія, якщо у пасажира рейтинг нижче ніж 4,68, то його замовлення приходить як необов’язкове. Тобто таксист може без шкоди для себе відхилити його.

Водії намагаються не брати таких пасажирів, оскільки одразу думають, що людина може бути проблемною.

Про те, коли водії найчастіше знижують своїм клієнтам оцінки, і які ще замовлення вважаються необов’язковими, читайте в нашому ексклюзивному матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто з українців може безплатно їздити на таксі й показував найцікавіші меми про цю роботу в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.