Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові правила в’їзду в Європейський Союз: що зміниться для українців з 10 листопада

Штампи у паспортах замінять процедурою сканування обличчя і зняття відбитків пальців у мандрівників

Фото: Unsplash

Нові правила перетину кордону ЄС

Фото: Unsplash

10 листопада 2024 року запрацює довгоочікувана автоматизована система реєстрації в'їзду та виїзду на зовнішніх кордонах Шенгенської зони під назвою EES (Entry/Exit System). Вона замінить ручне проставляння штампів у паспортах, натомість будуть використовуватися біометричні дані мандрівників. Передбачається, що нова система посилить контроль за перетином кордонів.

Про це йдеться на сайті Schengen.News.

Навіщо потрібна EES


Скасування ручного паспортного контролю та запровадження цифрової реєстрації має на меті відстежувати перебування громадян країн, які не входять у Європейський Союз, на території Шенгенської зони. Це дозволить ефективніше боротися з нелегальною міграцією і виявляти осіб, які перевищили дозволений термін проживання.

За правилами візового режиму, туристам дозволяється вільно пересуватися Шенгенською зоною 90 днів протягом 180 днів. А цифрова реєстрація з використанням біометричних даних (відбитків пальців і сканування обличчя) допоможе збирати інформацію про осіб, які перетинають кордони.

Як результат – пришвидшиться процес оформлення у пунктах пропуску і зменшаться черги. Виїзд/в’їзд в іноземні країни стане автоматизованим, тож запуск системи запланували одразу на всіх міжнародних сухопутних, морських та повітряних кордонах Шенгенської зони. Це відбудеться 10 листопада, дату офіційно підтвердила Європейська комісія.

Як працюватиме EES


Система цифрового збору персональних даних буде обов’язковою для всіх громадян країн, які не є членами ЄС. Виняток діятиме для власників довгострокових віз і посвідок на проживання. На відміну від традиційної ручної процедури проставляння штампів у паспорти, оновлений процес міститиме кілька етапів:

  • сканування документів за допомогою спеціальних терміналів самообслуговування на прикордонному контролі;
  • проходження біометричної реєстрації (якщо це перший в'їзд після запровадження системи EES);
  • автоматична перевірка даних і підрахування кількості днів перебування в Шенгенській зоні.

Відомості про мандрівників у цифровому вигляді зберігатимуться протягом 3 років. Отже повторно реєструватися для перетину кордону не треба, поки не сплине вказаний період. EES діятиме на в'їзді до всіх держав Євросоюзу, крім Кіпру та Ірландії, а ще функціонуватиме в Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії.

Нагадаємо, після запровадження EES прийде час запустити ETIAS – Європейську систему інформації та авторизації для подорожей. Вона стосуватиметься безпосередньо українців, оскільки наша держава уклала з ЄС угоду про безвізовий режим.

Доведеться отримати дозвіл в'їзд, заповнивши онлайн-анкету і заплативши 7 євро. Це дозволить безперешкодно перетинати кордон Європейського Союзу протягом 3 років без потреби повторно сплачувати збір.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть українців із боргами випустити за кордон. Також ми повідомляли, що Укрзалізниця припинила продаж квитків на популярний міжнародний рейс і розповідали, куди буде важче доїхати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.