Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польща продовжує повну блокаду кордону – де найважча ситуація

За словами спікера, протестувальники пообіцяли, що частково, певні критичні вантажі будуть пропускати

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На кордоні продовжується блокада

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На польсько-українському кордоні, станом на 21 лютого, й досі не відновлено рух на жодному із пунктів пропуску. Виходить, що базові агропродукти ще неможливо системно доставляти.

Про це в ефірі телемарафону повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

За словами спікера, найскладнішою ситуація залишається на пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ". Також непроста ситуація на другому пропуску за важливістю з погляду об’ємів – "Краківець-Корчова".

"Частково, певні критичні вантажі обіцяють пропускати", – розповів заступник міністра.

Однак все одно глобально рух і досі закритий, а тому базові агропродукти неможливо наразі системно доставляти через українсько-польський кордон. Черги наразі можна помітити на кожному з пунктів пропуску без виключення.

"Вільного руху не відновлено, на жаль, на жодному з них", – зазначив Висоцький.

Чого вимагають поляки

Раніше ми вже розповідали про те, що польська незалежна профспілка "Солідарність", 13 лютого оголосила, що в рамках 30-денного страйку, який розпочався ще 9 лютого, фермери 20 числа повністю заблокують усі прикордонні переходи між Польщею та Україною. Розпочались ці заходи через такі причини:

  • неприйнятна позиція Європейського Союзу;

  • пасивність польської влади в питаннях співпраці з Європейською комісією та дотримання рішень Єврокомісії щодо імпорту сільськогосподарської та харчової продукції з України.

Польські фермери виступають проти:

  • імплементації "Європейської зеленої угоди";

  • стратегії "від ферми до столика";

  • Спільної сільськогосподарської політики ЄС в її поточному вигляді.

Більше про це читайте в нашому матеріалі.

Скільки грошей втратить Україна через тотальну блокаду кордону

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев запевнив, якщо блокада триватиме і надалі, то до кінця останнього місяця зими, Україна недоотримає 7,7 мільярда гривень надходжень.

"Відповідно митниця план на цю суму недовиконає. Для нас це дуже відчутно, особливо у лютому", – йдеться у повідомленні Гетманцева.

А от експертка з інфраструктури Ірина Коссе додає, якщо під блокадою поляків опиняться не лише автомобільні, а й залізничні пункти пропуску, то збитків може бути ще більше. Їй відчують досить сильно:

  • видобувна галузь — залізницею за кордон вивозять залізну та марганцеву руду;

  • виробництво будівельних матеріалів — їх теж активно вивозять за кордон;

  • аграрний сектор.

Більше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми повідомляли, що польські фермери заблокували ще кілька пунктів пропуску. Також ми писали, де найбільші черги на кордоні України з Польщею були зафіксовані 12 січня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.