Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польські фермери заблокували ще кілька пунктів пропуску: що відбувається на кордоні 13 лютого

На всіх напрямках в чергах перебувають близько 1 250 вантажних транспортних засобів, запевняє спікер

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фермери Польщі мають свої вимоги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Польські фермери продовжують блокувати кордон з Україною. Наразі відомо про пʼять пунктів пропуску. Вантажівки потроху пропускають, однак все одно своєї черги чекають тисячі транспортів.

Про це заявив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

"Станом на зараз блокують п'ять пунктів пропуску", – сказав він.

Наприклад, лише 12 лютого поляки блокували лише два напрямки:

  • "Ягодин";

  • "Рава-Руська".

Однак пізніше вони знову закрили пункт пропуску "Шегині", а далі заблокували також "Устилуг" та "Угринів".

"Фактично, це 5 напрямків, де на території Польщі блокується рух для вантажівок", – додав Демченко.

Невелика кількість вантажівок все-таки пропускається через кордон. Але, наприклад, за годину проїхати можуть лише максимум три машини по кожному з напрямків в бік Польщі та і на виїзд, а цього замало.

"Все залежить від організаторів та учасників та їх бажання пропустити автомобілі через свої умовні місця, де вони блокують рух. На щастя, не блокується рух для інших категорій транспорту. Легкові автомобілі та автобуси вільно перетинають кордон", – пояснив речник.

Які черги на кордоні

У вівторок, 13 лютого, на всіх пʼяти напрямках в чергах перебувають близько 1 250 вантажних транспортних засобів. Однак найбільша черга на пунктах пропуску "Ягодина" та "Рави-Руської".

"Це на території Польщі ті вантажівки, які очікують на можливість перетину кордону в бік України", – сказав він.

Дещо краща ситуація у напрямку пунктів пропуску "Устилуг" та "Угринів", де майже немає черги.

"Але кожен пункт пропуску має свої особливості. Бо десь можуть перетинати кордон вантажівки вагою понад 7,5 тон. Тобто великі транспортні засоби. До прикладу у напрямку пунктів пропуску "Устилуг" та "Угринів" можуть перетинати кордон вантажівки менш як 7,5 тонн, які перевозять вантажі або ж порожні вантажівки вагою понад 7,5 тон", – розповів Демченко.

Однак наразі, запевняє спікер, черги на кордоні лише збільшуються.

"Вчора кордон на одному з напрямків перетнуло 95 вантажівок, 7 з яких в бік Польщі, а інші в бік України. Днем раніше кількість перетинів кордону була на рівні 145 вантажівок за добу", – сказав спікер.

Що відомо

9 лютого з 10:00 ранку польські фермери з'явилися поблизу пункту пропуску "Медика-Шегині" та заблокували дорогу. Пізніше інша група протестувальників почала заважати роботі вантажного пункту пропуску "Ягодин-Дорогуськ".

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України зазначали, що невдоволення поляків пов'язане із "зеленим курсом" Євросоюзу, тож вони хочуть, аби організація пом'якшила умови. Ще вони вимагають збільшити субсидії, дотації та компенсації.

Раніше ми розповідали, що поляки планують накласти нові обмеження на експорт української агропродукції. Також ми писали, чи продовжать українцям тимчасовий захист у Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.