Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Житло, яке точно буде популярним: що має бути в квартирі, аби вигідно її продати

Воєнні дії та їхні наслідки знизили попит на нерухомість в Україні, але умови й ті, хто обирають житло зараз, задають тренд на майбутнє

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

До вибору житла українці стали підходити з новими вимогами

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Тепер, коли росіяни почали масово обстрілювати енергетичну інфраструктуру України й гостро постала проблема відсутності світла і тепла, орендарі та покупці нерухомості стали обирати житло з новими вимогами. І питання не лише у наявності укриттів у самому будинку чи поруч, а й в енергоефективності.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з фахівцями ринку нерухомості та іншими експертами щодо того, яке житло шукають українці вже і який тренд слід враховувати продавцям житла на майбутнє.

Енергоефективність всьому голова


Якщо з самого початку повномасштабної війни люди при виборі житла почали дивитись на розташування будинку (наприклад, наскільки близький до військової інфраструктури), то пізніше з появою проблем з електроенергією важливим фактором при виборі стала енергоефективність.

Рієлтор Михайло Артюхов пояснив, що покупці звертають увагу на ті будинки, які знаходяться на одній лінії з лікарнями, заводами, поліцейськими відділками тощо. Адже зазвичай на цих лініях електроенергію не вимикають, а отже і жителі частіше за інших мають світло, а відповідно, і тепло. Це фактори, які зараз впливають на вартість нерухомості, і які впливатимуть і в наступному році.

Ще увагу звертають і на стан ремонту, у квартирах зокрема, оскільки від нього часто залежить те, скільки тепла виходить через різні щілини. Раніше голова Асоціації енергоаудиторів України Вадим Литвин пояснював нам, що важливим є стан вікон. Якщо є щілини, то їх можна заклеювати спеціальними ущільнювачами. Це ж стосується і дверей.

Якщо ми говоримо про батареї, радіатори систем опалення, то важливо, щоб вони не закривалися меблями, шторами. Крім того, треба подивитися, як вони встановлені. Якщо вже їх міняли, то перевірити, чи не завужені діаметри трубопроводів, які підключаються до цих радіаторів, – пояснив Литвин.

При цьому він додав, що дивитися треба не лише на стан ремонту, а і загалом будинку. У квартирі точно не буде тепло, якщо будуть розбиті шибки чи відкриті двері в місцях загального користування.

Власне деякі покупці розуміють, що треба дивитися і на трубопроводи на горищах і у підвалах. Тому продати вигідно вдасться саме ті квартири, які максимально відповідатимуть вимогам покупців щодо безпеки й енергоефективності.

Розумний і незалежний будинок


Якщо говорити про будинки, то обирають нині такі, де є піч на дровах, або твердопаливні котли. Тобто, щоб навіть без світла було тепло.

Та є ще один варіант будинків, які стають "трендовими". Це ті, які мають системи розумного дому. Проблеми з електроенергією залишаться з нами надовго, і навіть коли вона буде, нам доведеться економити.

Уже зараз українців цікавить житло, де є резервне живлення і використовуються технології, які зменшують споживання енергії. Цей тренд набуватиме популярності в наступному році. Також популярними стають системи розумного дому, адже вони автоматизують багато систем: освітлення, опалення, вентиляцію, вміють керувати розетками, поливом тощо, роблячи це таким чином, щоб економити енергію, – розповів нам Павло Цюпка, виконавчий директор компанії i3 Engineering.

Розумні будинки дозволяють заощаджувати в середньому до 30-40% енергії. Якщо власник житла не замислюється над тим, скільки та які прилади потребують енергії, то система це відстежує і підказує, як зекономити. Наприклад, увімкнути пральну машину в той час, коли нижчий тариф.

Також є системи, коли вимикається світло, якщо нікого немає вдома, регулюється його яскравість, опалення вмикається за потрібними температурами у різних кімнатах тощо. І власник такої нерухомості може керувати процесами дистанційно.

Тому, попри великі проблеми, ринок нерухомості хоч і слабо розвивається, але не зупинився повністю. Зацікавленість покупців у будинках і квартирах, у яких легше пережити енергетичну кризу, росте. А тому власники такої нерухомості точно мають більші шанси на вигідний продаж чи здачу в оренду.

Які квартири не можна продавати в Україні

Як ми вже розповідали раніше, продавати та купувати нерухомість під час воєнного стану дозволили, але залишились певні нюанси.

По-перше, під час воєнного стану діє мораторій на швидкий перепродаж. Якщо під час війни людина отримала житло у спадок чи купила його, то протягом місяця з того моменту вона не може її перепродати. По-друге, не можна проводити жодних операцій із житлом, яке розташоване на тимчасово окупованих територіях або щойно звільнених з російської окупації.

Дізнавайтесь у нашому матеріалі, чому так і які ще заборони на продаж житла діють в Україні. Також читайте про те, що буде з цінами на квартири в грудні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.