Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Житло від держави: які квартири шукають в Україні за програмою "єОселя"

Українці в рамках державної пільгової іпотеки цікавляться майже добудованим житлом в західних регіонах країни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За програмою "єОселя" українці підшуковують об'єкти з високим ступенем готовност

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Співвідношення попиту на державну пільгову іпотеку для придбання квартир в рамках програми "єОселя", на первинному та вторинному ринках становить 1 до 3. Тобто, близько 12 тисяч отриманих заявок на кредити за державною програмою стосуються житла на первинному ринку.

Про це розповіла перша заступниця голови правління "Глобус Банку" Олена Дмітрієва.

За її словами, громадяни, які цікавляться пільговою іпотекою, вивчають об'єкти з високим ступенем готовності — 80% і вище. Мова про житлові комплекси, у яких тривають внутрішні оздоблювальні роботи, приєднання до інженерних мереж та ведеться облаштування прибудинкової території, з запланованим введенням в експлуатацію до кінця 2023 року.

"Насамперед потенційних позичальників на первинному ринку цікавлять 1, 2-кімнатні квартири площею від 40-45 м2 до 65-70 м2 за ціною в середньому від 1,5 млн грн до 2 млн грн", — зазначила Дмітрієва.

Крім того, за її даними, близько 25% заявок на пільгову іпотеку орієнтовано на новобудови в західних обласних центрах України, а саме:

  • Львові;
  • Івано-Франківську;
  • Луцьку.

Понад 34% заявників планують придбати житло в Києві та області, ще 8% припадає на Одесу та 6% на Дніпро, близько 3% — на Харків і 24% на інші області.

Як скористатися програмою "єОселя"

Наразі державна пільгова іпотека доступна лише для деяких українців, а саме:

  • для захисників;
  • для силовиків та їх сімей;
  • для вчених та педагогів.

Держава пропонує громадянам наступні умови для придбання житла:

  • кредит видаватимуть на термін до 20 років;
  • ставка становить 3% річних;
  • початковий внесок – 20%.

Також варто знати про чинні обмеження на квартири, які доступні для покупки через державну програму. Так, одна людина отримує не більше 52,5 кв. м площі. Якщо сім'я складається з кількох осіб, то до максимальної площі додається 21 кв. м на кожну особу.

Щодо максимально суми кредиту для однієї людини — розмір становить 2,45 млн грн з розрахунку 52,5 кв. м х 46,7 тис. грн.

Клієнт банку обов'язково повинен сплатити не менше 20% від загальної суми позики, а її залишок можна віддавати фінустанові протягом 20 років.

Раніше ми розповідали, яку квартиру можна придбати у Києві в рамках програми "єОселя". Ще ми писали, у яких регіонах найбільше подорожчало житло у травні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.