Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пільгові кредити не для всіх: кому можуть відмовити у програмі "Доступна іпотека"

Щоб отримати можливість взяти участь у пільговій програмі "Доступна іпотека", необхідно виконати кілька умов

Колаж: Pro Гроші

"Доступна іпотека" доступна далеко не всім українцям: необхідно відповідати критеріям

Колаж: Pro Гроші

Програму "Доступна іпотека" ініціював у 2021 році президент України Володимир Зеленський. На жаль, через повномасштабне вторгнення Росії вона заморозилося. Нарешті уряд ухвалив рішення відновити програму пільгового іпотечного кредитування на нерухомість вже з жовтня цього року.

Подробиці розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко порталу "Мінфін".

Нагадаємо, "Доступна іпотека" дозволяла військовослужбовцям, педагогам, медикам, правоохоронцям і науковцям оформити кредит на житло під 7%. Ці умови забезпечували людей можливістю покращити свої житлові умови та зменшити при цьому фінансове навантаження.

Незважаючи на досить привабливі умови, до початку війни в Україні вдалося оформити всього 1642 договори з фінустановами. Після 24 лютого видача кредитів взагалі призупинилася, хоча уряд обіцяв з часом відновити програму. На засіданні Кабінету Міністрів, яке відбулося у п’ятницю, 16 вересня, були прийняті постанови щодо повторного запуску пільгового іпотечного кредитування.

Серед переваг – можливість внести у якості мінімальної першої суми лише 20% від вартості житла. Хоча раніше сума кредиту була обмежена – до 2 млн грн, або 70% від вартості нормативної площі.

Які умови участі у програмі

Цього разу доступ до програми отримають не тільки визначені категорії населення, а всі без винятку українці, звісно, якщо виконають необхідні умови участі. Всього їх є п’ять, зокрема:

  • претендент має бути громадянином України віком від 18 до 70 років;
  • відповідати критеріям платоспроможності;
  • не брати участь у схожих державних програмах;
  • потребувати поліпшених житлових умов;
  • не перебувати під санкціями.

Юлія Свириденко зауважила, що "Доступна іпотека" не розповсюджується на покупку квартир, які підпадають під критерій елітного житла. Адже програма першочергово повинна допомагати людям, які дійсно потребують кращих умов.

До того ж, фінустанови вимагають, щоб кандидат на кредитування був у змозі вчасно виплачувати іпотеку, тож часто просять довідку за пів року стосовно доходу. Якщо людина втратила роботу, то зможе розраховувати на участь у програмі лише після працевлаштування.

Не дивлячись на повільні темпи минулорічного запуску, уряд планує вже до кінця поточного року видати близько 1500 пільгових кредитів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як обрати квартиру для здачі в оренду. Також ми повідомляли, що останній великий банк РФ можуть відключити від SWIFT.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.