Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Темрява не завадить? Чи можуть відключення світла вплинути на ринок нерухомості в Києві

Попит на ринку нерухомості надзвичайно низький, якщо порівнювати із минулим роком, але чи змінить ситуацію ще більше відключення електроенергії в столиці

Фото: Unsplash, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості в Києві тримається і активність на ньому не падає

Фото: Unsplash, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Росіяни здійснюють масовані обстріли української енергетичної інфраструктури, через що частина населення залишається без світла або ж має постійні його відключення. Гарантій немає жодних, і ніхто не виключає, що взимку в столиці України може настати повний блекаут. На тлі цього певний час звучали заклики виїжджати з Києва у область, щоб там легше пройти цей період. Але наскільки це глобальний процес і як це вплине на ринок нерухомості?

Президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта розповів Pro Гроші, що відбувається на столичному ринку нерухомості в середині листопада і чи дійсно ситуація з електроенергією матиме на нього вплив.

Процес іде попри все

Якщо говорити про оренду житла, то, за словами Піти, за останні декілька місяців особливо не змінилась ситуація. З літа, а саме з липня, ринок почав стабілізуватись, як і ціни на ньому. І ці процеси відчутні і в листопаді. При цьому зараз помітне певне затишшя, яке можна пояснити сезонністю.

Зрозуміло, що, можливо, більш заспокоївся ринок, але кожного року після вересня-жовтня ринок оренди не такий активний. Люди перед холодами на зиму вже вирішують свої житлові проблеми. Тому в цьому плані оренда в цілому тримається, я би сказав, навіть активно. Бо орендарі є, і квартири можна здати.
Юрій Піта

Юрій Піта

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України

Якщо говорити про купівлю-продаж нерухомості в столиці, найбільш активний ринок зараз в сегменті до 100 тис. доларів. Експерт каже, що люди купують квартири вартістю по 50 тис., 60 тис. та 70 тис. доларів.

Загалом картина така, що житло, яке коштує дешевше 50 тис. доларів, продати найлегше. У дорожчому сегменті продавати важче, і в ньому менше покупців. Тобто, попри все угоди відбуваються, і ринок не стоїть на місці.

Чи змінить щось ситуація з відключенням світла

Піта пояснив, що відключення електроенергії є певною незручністю, але точно не поставить процеси на паузу. Проблеми виникають з тим, що квартири на високих поверхах важко показувати людям, бо коли немає світла, не працюють ліфти. Тобто, це впливає на квартири на високих поверхах, бо піднятися на 20 поверх без світла, щоб показати житло покупцеві, проблематично. Але що стосується квартир на нижчих поверхах, то ця проблема зникає, і їх здати в оренду легше.

Експерт додав, що питання виїзду людей з Києва через загрозу блекауту теж не зупинить ринок. Багато людей не готові виїжджати зі столиці, якщо певний відсоток населення і виїде, то він не буде надто великим. При цьому люди продовжують приїжджати до Києва з небезпечних територій, і всі вони є покупцями або орендарями.

Все ж переселенці в Київ теж їдуть. Тут ціни на квартири невеликі порівняно з іншими регіонами. Отже, у цьому плані оренда не так страждає. Купівля-продаж... ну зрозуміло, активність не можна порівнювати з довоєнним періодом. Але й не можна говорити, що активності немає, – пояснив Піта.

Не очікується і перепадів з цінами. Загалом на вартість впливає пропозиція. Фахівець зазначив, що дефіциту зараз немає, хоча й про перенасичення ринку варіантами теж казати не можна. Так, експерт додав, що люди сподіваються, що обстрілів стане менше, інфраструктуру вдасться захистити, і ще гіршої ситуації з електроенергією не буде. Тому продовжують і орендувати, і купувати.

Нещодавно колега поділилась інформацією, що був проданий об'єкт за 1 300 000 доларів. Це про щось говорить. Хтось купує такі об'єкти. Це заміський будинок, але така угода була буквально пару тижнів тому. Люди купують, отже вірять, – додав Піта.

При цьому не все житло можна продати. На деякі квартири діє заборона продажу, певні обмеження ввели і після введення воєнного стану.

Яку нерухомість не можна продати

Раніше ми розповідали, що, по-перше, під час війни діє мораторій на швидкий перепродаж. Тобто, якщо людина купила чи отримала в подарунок квартиру, то вона не може нічого з нею робити ще протягом місяця після її отримання.

По-друге, на період воєнного стану є правило, згідно з яким не працюють реєстри, щоб убезпечити власників житла і засекретити інформацію про них. Тому житло, яке розташоване на території, де ведуться бойові дії, також продати не вийде.

Читайте у нашому матеріалі, які ще є заборони на продаж нерухомості в Україні. Також ми розповідали про те, якими є 5 трендів на ринку нерухомості осені 2022.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.