Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зараз чи після війни? Коли купувати квартиру і де цього точно не треба робити

Разом з експертом розбиралися, в яких регіонах не варто купувати квартири та як зміниться український ринок нерухомості в майбутньому

Фото: ЛУН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Експертка відповіла на найцікавіші питання щодо ринку нерухомості

Фото: ЛУН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Український ринок нерухомості постійно зазнає якихось змін, то оновлюються ціни на квартири, то з'являються нові тренди тощо. Тому в українців, які обирають для себе житло та постійно моніторять ринок, виникають додаткові питання, зокрема, чи варто зараз купувати нерухомість.

На це та інші питання сайту Pro Гроші відповіла експертка з нерухомості Вікторія Берещак.

Зміст
1.Чи варто купувати квартиру в західних регіонах та що буде з цінами
2.Як відновлюється попит на нерухомість та що на це впливає
3.Варто купувати квартиру зараз, чи після закінчення війни
4.Яким буде ринок нерухомості в майбутньому

Чи варто купувати квартиру в західних регіонах та що буде з цінами


Насамперед потрібно розуміти навіщо зараз купувати житло в західних областях і, якщо це інвестиційна мета, чи є в цьому зиск та потреба. Зараз такі регіони певним чином виступають так званими "хабами" для чималої кількості мешканців України. Проте, ті громадяни, у яких збережене житло, або вони проживали на території, де наразі не ведуться бойові дії, швидко повертаються додому та намагаються не затримуватися на заході України.

Люди хочуть повертатися на те місце, де вони жили, зростали, працювали, будували своє життя. Зрозуміло, що так звана внутрішня міграція буде простежуватися й такого ажіотажного попиту на придбання житла в західних регіонах не передбачається.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Ми вже бачимо, що ситуація певним чином стабілізувалася, порівняно з початком повномасштабної війни, й вже немає такого ажіотажу на переїзд в західні регіони, як тоді. Тому купувати квартиру, гадаючи, що всі будуть жити в таких областях, хибна думка.

Водночас якщо розглядати якісь рекреаційні регіони, скажімо, Буковель та наближені населені пункти, або Трускавець, й звертати увагу на нерухомість формату "апарт-комплексів" для заробітку, то у такому разі можна дивитися в бік купівлі квартири на заході Україні. Адже таким чином покупець зможе забезпечувати собі гідний відсоток доходу річних, звичайно, якщо керувати цим комплексом буде компанія з досвідом.

Але з точки зору просто, щоб була квартира, не варто розглядати західні області. Для цього потрібно розрахувати чітку інвестиційну модель, яка в тривалій перспективі окупиться та принесе дивіденди.

Щодо вартості нерухомості, то зараз ціни на квартири в таких областях досить високі. Після того, як відбулося цінове зростання вдвічі, а то й втричі, вони не знизилися й зараз продовжують триматися на такому ж рівні. Що буде в майбутньому поки що сказати дуже важко, все залежатиме від того, як відбуватиметься внутрішня міграція населення, але це вже буде після війни.

Як відновлюється попит на нерухомість та що на це впливає


Приблизно з кінця березня поточного року ми фіксуємо поступове відновлення зацікавленості в купівлі житла на первинному ринку, а хороші темпи відновлення почалися з кінця травня – початку червня 2023-го. В цілому по ринку зараз вдалося поновити десь приблизно до 25% від обсягу попиту до 24 лютого 2022 року.

Це непоганий показник, враховуючи ті реалії, в яких ми зараз перебуваємо: це зниження реальних доходів населення, просідання ринку, не ті темпи будівництва, які були до 24 лютого 2022-го, адже вони знизилися майже на 40%, це психологічний тиск тощо. Тому купувати житло в Україні в період війни – це не просте рішення.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

В певних форматах комплексів, а саме комфорт плюс та бізнес-класу, та окремих девелоперів обсяги попиту відповідно кращі. Це пов'язано з двома факторами:

  • з концепцією та форматом комплексу;
  • з реальними темпами будівництва.

Люди почали повертатися на український ринок нерухомості оскільки побачили, що хтось дійсно будує, а не просто створює видимість, та звертали увагу на цю категорію забудовників.

Також квартирне питання ніхто не знімав з порядку денного, у людей зараз дуже велика потреба в житлі, родини об'єднуються та живуть разом кількома поколіннями. Відповідно це питання стає ще гострішим.

Варто купувати квартиру зараз, чи після закінчення війни


Якщо є фінансова можливість купити квартиру, то потрібно розуміти, що після закінчення війни людина не зможе придбати нерухомість за ті ж гроші, що й зараз, тому що зростання ціни квадратного метра об'єктивне і його ніхто не скасовував. Так, зараз воно менш швидкими темпами відбувається, але з урахуванням інвестиційного попиту в майбутньому, зокрема з боку іноземних компаній, ціни на квартири будуть зростати значно швидше.

Тобто, якщо є реальна потреба та певні фінансові можливості для цього, то краще купити квартиру зараз. В будь-якому випадку, якщо людина пізніше захочете жити в якомусь іншому комплексі, то вона зможе продати цю квартиру, заробивши на зростанні ціни квадратного метра, та купити вже житло своєї мрії.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Яким буде ринок нерухомості в майбутньому


Зараз ринок нерухомості переживає непрості часи. Це пов'язано передусім з війною та з тим, що дуже ринок штормить через дії гравців, тому нас чекає велике переформатування українського ринку.

Деякі компанії не зможуть пережити цей шторм та вийдуть з ринку, або їх поглинуть інші компанії, деякі девелопери будуть або десь позаду, або взагалі зникнуть з радара. Це певним чином нам створить проблему з довірою, які й так не дуже висока до будівельного бізнесу.

Внаслідок переформатування ринку залишаться ті девелопери, які:

  • будують за фінансовою моделлю, яка не залежна від грошей інвесторів або максимально не залежна;
  • не знижують темпи будівництва і не прикриваються фактором війни;
  • у яких реально класний продукт, тобто комплекси, які вже себе зарекомендували на високому рівні та зараз мають високий попит серед покупців.

Якщо говорити про формати житлових комплексів, то, наприклад, мас-маркет себе вже пережив, зараз люди уникають таких житлових комплексів та навіть не розглядають їх як інвестиційний варіант.

Тому будувати бетонні мурашники ніхто надалі не буде. Люди будуть купувати передусім кластер, в який входить цілісно нове середовище для життя, яке складається з інфраструктурного наповнення, рекреаційного наповнення, з правильного просторового зонування тощо.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Також зараз зростає попит на енергоефективність та енергонезалежність, тому використання альтернативних джерел енергії різних форматів будуть набирати обертів. В результаті ці історії "разових акцій" перетворяться на сталий тренд на ринку й для цього вже є всі передумови.

Раніше ми розповідали, як може змінитися ринок нерухомості за 5 років. Також ми писали, скільки коштують квартири в новобудовах наприкінці вересня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.