Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

До 500 тис. грн за зруйноване житло: чи реально на ці гроші збудувати будинок

Експерт запевняє, що комфортне середовище для життя не обмежується чотирма стінами та дахом

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Девелопери мають врахувати всі обставини

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Відповідно до постанови Кабміну №381, люди, які втратили житло через війну, можуть отримати до 500 000 гривень компенсації на закупівлю будівельних матеріалів. Однак чи можливо на цю суму взагалі побудувати новий будинок?

У цьому сайту Pro Гроші допомогла розібратися директорка з маркетингу групи компаній DIM Дар’я Бедя.

Визначена компенсація стосується певного пошкодженого житла, а саме:

  • відокремлених будинків;
  • будинків садибного типу;
  • котеджів;
  • зблокованих будинків з квартирами з окремим входом (таунхаусів);
  • дач;
  • квартир (житлових приміщень) у багатоквартирному будинку, але за умови, що місця загального користування не пошкоджені.

Треба розуміти, що йдеться про виплати на закупівлі будівельних матеріалів для відновлення постраждалих будинків, а не відбудови зруйнованих повністю об’єктів. Зрозуміло, що якщо ваш будинок знесений під фундамент, то 500 000 гривень погоди не зіграють, – говорить експертка.

Опосередкована середня вартість будівництва нового окремого будинку сьогодні по Україні сягає приблизно від $650 за кв.м. Це мінімум, який вам потрібен, запевняє Дар’я Бедя.

Наприклад, є невеликий будинок в 90-120 квадратних метрів, фундамент зі стрічкового монолітного залізобетону, зовнішні стіни з газоблоку, внутрішні – з керамоблоку, а покрівля двосхила з бітумної черепиці.

Сама робота, якщо аналізувати середню вартість будівельно-монтажних послуг на подібні проєкти в Україні станом на зараз, буде займати від $168/кв.м (фундамент, коробка, дах) до $294/кв.м (будівництво під ключ під чистову обробку).

Звичайно, що це лише початок пропрацювання механізмів компенсації. Дуже важливо зрозуміти, якою буде саме компенсація за зруйноване житло і механізм її отримання, виділення. Бо те, що не підлягає відновленню, власне, повинно перетворитись на сучасний, комфортний, безпечний, продуманий до дрібниць житловий простір. І в цьому питанні не обійтись без первинного ринку, адже завдання системного девелопера як раз в тому, щоб створити життєздатний, ліквідний житловий простір, який буде доповнювати, а не обмежувати людину, – додає експретка.

Комфортне середовище для життя не обмежується чотирма стінами та дахом. Для багатьох важливо мати у двох хвилинах пішої ходьби сучасні школу та садочок, гарну набережну чи парк для прогулянок, улюблені магазини, супермаркети, сервісні об’єкти, продумані спортивні, дитячі, відпочинкові зони – усе це можливе завдяки комплексному пропрацюванню розвитку території на етапі планування об’єктів.

За словами експертки, відновити вщент зруйнований будинок за 500 000 гривень неможливо. Тому треба, щоб механізм компенсації, який зараз опрацьовується Кабміном для таких об’єктів, враховував ринкову ціну квадратного метра.

Зі свого боку девелопери, я впевнена, враховуючи обставини, підуть на зустріч покупцеві з компенсаційними сертифікатами за зруйноване житло, – додала Дар’я Бедя.

Це можуть бути програми квартир в розтермінування до 5 років, а також фіксований курс квартир на виплат на рівні 36,6 грн до кінця виплат.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на квартири вже не злетять до небес і розповідав, скільки коштує житло в новобудовах Києва. Також ми повідомляли, як працює механізм розстрочки на ринку нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.