Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Забудовники не втрачають надію? Ціни на житло в новобудовах почали зростати

Розповідаємо, як змінилися ціни на квартири в новобудовах у різних областях України

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Восени в Україні ввели в експлуатацію 96 новобудов

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Попри повномасштабну війну, первинний ринок житла починає потроху відновлюватися: відділи продажів працюють, житло переходить до етапу вводу в експлуатацію, а вартість м2 поступово йде вгору.

Про це свідчать дані аналітичного центру Dom.ria.

Як працюють відділи продажів

Станом на кінець листопада, в Україні зафіксовано 72% відділів продажів, що стабільно працюють. Наразі найбільше відділів продажу працюють у таких областях:

  • Тернопільській;
  • Черкаській;
  • Чернівецькій;
  • Львівській.
Інфографіка: Dom.ria

Готовність житла

Протягом осені в Україні введено в експлуатацію 96 новобудов, що складають 152 секції.

Водночас будівництво було призупинено у 157 новобудовах, з них 23 – у листопаді, найбільша кількість – у Київській області.

Інфографіка: Dom.ria

Ціна

Середня ціна за м2 на кінець листопада в 1-кімнатній квартирі у Києві зросла на 2,57% і становить 46 425 грн.

Активно почала зростати ціна в Сумській області – на 8,7%. Водночас, попри здорожчання, ціна за м2 в 1-кімнатній квартирі становить 17 739 грн, що залишається найнижчою вартістю серед інших областей.

У Львівській області зафіксовано невеличке спадання ціни. У листопаді середня ціна за м2 в 1-кімнатній квартирі становить 34 309 грн, що на 2,45% менше ніж у жовтні.

Також спадання середньої ціни за м2 в 1-кімнатній квартирі є у Харківській області. Щодо жовтня, у листопаді вартість стала на 13,35% менше і становить 34 318 грн.

Інфографіка: Dom.ria

Які квартири в новобудовах можуть бути небезпечними

Купівля квартири в новобудові несе в собі певні ризики, адже найнижчі ціни на нове житло пропонують саме на етапі його будівництва. Що б не обіцяв забудовник, 100% гарантій на те, що ваша квартира буде добудована, ніхто не дає. Та проблеми можуть виникнути не лише із забудовником. З якими проблемами можна зіштовхнутись при купівлі квартири розбирався сайт Pro Гроші разом з експертом.

Керівник практики землі та нерухомості юридичної фірми "Адвінтел" Віталій Каплієнко зазначає, що свої ризики має придбання квартири в новобудові або ж купівля майнових прав на нерухоме майно за договором відступлення права вимоги.

Відповідно до ч. 1 ст. 512 Цивільного кодексу України, відступлення права вимоги є одним зі способів заміни кредитора в зобов’язанні. Проте ця операція є не самостійним зобов’язанням, а лише похідним від основного, такий договір ще називають "перевідступом".

Важливим елементом процедури перевідступу прав на квартиру є юридична перевірка сторін договору.

Що таке "перевідступ"

Це укладання договору про перевідступ прав власності на об'єкт інвестування. Тобто ви купуєте права власності на ще не збудовану квартиру у її першого інвестора, а не у забудовника напряму.

Новий покупець ризикує найбільше. Адже внаслідок перевідступу прав на квартиру він залишається єдиною стороною, яка не отримала ще свого за договором. Своєю чергою забудовник та старий покупець отримали свої кошти.
Віталий Каплієнко

Віталий Каплієнко

Адвокат, керівник практики земля та нерухомість юридичної фірми Advintel

До того ж новий кредитор автоматично підписується під усіма умовами, що були визначені в договорі купівлі-продажу майнових прав з первинним покупцем і девелопером. Усі ризики також лягають на плечі нового покупця, наприклад, ризик того, що будинок з якихось причин не введуть в експлуатацію.

З практики слід зазначити, що майже усі забудовники при перевідступі прав на квартиру вимагають від покупця додаткової оплати за таку процедуру. Адже перевідступ прав за договором можливий лише за згодою іншої сторони (забудовника). Якщо забудовник не надасть такої згоди, то перший покупець не зможе поступитися квартирою на користь інших осіб.

Потрібно пам’ятати, що перевідступ прав на квартиру це складна процедура, яка вимагає належного документального та юридичного супроводу, – наголошує Каплієнко.

Від правильного документального оформлення та ретельної перевірки наданих документів надалі буде залежати набуття новим власником квартири права власності на неї, тож не нехтуйте послугами професійного юриста.

Адвокат наголошує, що, на жаль, придбання квартири це завжди ризик для покупця, але цих ризиків можливо уникнути, якщо детально проаналізувати та ретельно вивчити об'єкт нерухомості, який вам приглянувся, і того, хто його продає.

Як не треба укладати договір

Наступне застереження стосується укладання будь-яких угод купівлі-продажу нерухомості.

Якщо під час придбання квартири власник пропонує покупцю зазначити в договорі купівлі-продажу не реальну ціну за якою відбувається реалізація квартири, а набагато нижчу цифру, на це у жодному разі не можна погоджуватись.

Ніколи не можна виключати того, що договір може бути визнаний недійсним. У такому разі покупець зажадає отримати свої гроші назад, і, за законом, ви зможете повернути собі лише ту суму, яку вказано у договорі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як правильно здавати квартиру в оренду. Також ми розповідали, як правильно обрати квартиру для інвестицій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.