Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Первинний ринок житла: коли буде вигідно купувати квартири в новобудовах

Розповідаємо, як війна змінила первинний ринок житла та наскільки подорожчала нерухомість

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ситуація на первинному ринку житла залишається нестабільною

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабне вторгнення Росії на територію України економіка та бізнес стали дуже нестабільними. Первинний ринок житла не став виключенням і, на жаль, тенденція нестійкості буде зберігатися і в наступному році.

Про це повідомляє керівник інвестиційно-девелоперської компанії "INSPI Development" Володимир Семенцов.

Він зазначає, що ризики для забудовників та інвесторів зараз чи не найбільші за останні 15 років. Згідно з його даними, на межі банкрутства перебуває понад 60% девелоперських компаній. Саме стільки компаній наразі не можуть виконати зобов'язання перед покупцями та партнерами.

Експерт прогнозує, що найближчими місяцями на ринку зберігатиметься мінімальний попит на новобудови. При цьому понад 90% покупців будуть зацікавлені в придбанні житла лише у таких містах:

  • Києві;
  • Івано-Франківську;
  • Львові;
  • Чернівцях;
  • Ужгороді;
  • частково Одесі.

Як змінились ціни на нерухомість з початку повномасштабної війни

Семенцов зазначає, що собівартість м2 зросла в середньому на 25-30% в іноземній валюті, а ціна для покупців за м2 зросла на 40% в гривневому еквіваленті. Проте через майже нульовий попит такі цінові зміни можна вважати формальними

"Протягом останнього пів року спостерігається тенденція надавати покупцю знижку до 20%, якщо той сплатить повну вартість квартири", – пояснює експерт.

Що може змінити первинний ринок на краще

Володимир Семенцов виділив головні фактори, що можуть позитивно вплинути на первинний ринок житлової нерухомості у наступному році:

  • прогнозований і контрольований рівень інфляції, що в річному вимірі не перевищуватиме 25%;
  • зниження собівартості будівництва щонайменше на 15% коштом конкурентної вартості будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт;
  • збільшення рівня доходів громадян в середньому на 15-20%;
  • ефективна політика з відновлення економіки країни та залучення інвестицій, спрямованих на кредитування будівельної галузі й зокрема девелоперів під 3-5%;
  • можливість для широких верств населення стати власниками житла за допомогою пільгових програм з іпотечного кредитування.

Експерт підсумовує, що для повноцінного поновлення первинного ринку житла знадобиться щонайменше 3 роки.

Що буде з вторинним ринком нерухомості

Покупці дійсно менше цікавляться первинним ринком, оскільки якщо і купують нерухомість під час війни, то хочуть одразу заїхати в готове житло. Це, за словами експерта ринку нерухомості Юрія Піти, дає переваги вторинному ринку, й основна активність відбувається там.

Якщо говорити про ціни на житло на вторинці у гривнях, то вони зросли. Однак коли рахувати в доларах, то вартість зберігається на тому рівні, який був у липні-серпні. Тоді у середньому по Києву вони знизились на 10-15% і так тримаються й зараз.

Піта каже, що, попри низьку активність, угоди все ж відбуваються, і така тенденція зберігатиметься протягом грудня.

Така тенденція збережеться до кінця року, тому що зараз не буде дуже великої кількості покупців. Вона буде все ж таки обмежена, і, думаю, що багато людей не будуть поспішати продати. Вони і зараз не поспішають, враховуючи, що ціни знижуються.
Юрій Піта

Юрій Піта

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України

Власне продавці морально не готові знижувати ціни й втрачати на цьому гроші. Тому, враховуючи все це, як і первинний ринок, так і вторинний не матимуть надто значних позитивних змін найближчим часом. Це стосується як попиту, так і пропозиції, так і цін.

Раніше сайт Pro Гроші писав, за скільки можна винаймати квартиру в Києві. Також ми розповідали, як вигідно перепродати нерухомість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.