Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З такою квартирою будуть лише біди – на що варто звернути увагу під час покупки

Варто заздалегідь перевірити одразу кілька критеріїв, які є досить важливими під час покупки квартири

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ретельно обирайте свою майбутню нерухомість

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості в Україні продовжує працювати. Люди обирають собі житло та підходять до цього досить відповідально, аби не залишитися ні з чим. Адже через неуважність чи необізнаність можна купити квартиру, де життя буде нестерпним.

Експертка з ринку нерухомості Вікторія Берещак розповіла сайту Pro Гроші про найголовніші ознаки того, що квартиру не можна купувати.

Що варто перевірити на первинному ринку

Якщо ви вирішили придбати нерухомість на первинному ринку, то варто звернути увагу на документи. В такій ситуації це найголовніше.

Передусім варто звернути увагу на юридичну чистоту обʼєкта та девелопера. Вам потрібно перевірити, щоб був дозвіл на землю. Вона може бути в оренді або в приватній власності. Також зверніть увагу на те, щоб термін оренди не добігав кінця і, тим паче, не добігав кінця по завершенню будівництва, – говорить Вікторія Берещак.

Під час перевірки зверніть увагу на цільове призначення землі. Вона має відповідати тому, що там будуть будувати. Неправильно, коли вказують, що це присадибна забудова чи приватна. Таке цільове призначення не вірне для житлових комплексів.

Не забудьте і про ліцензію агента-підрядника. Він повинен мати дозвіл на будівництво.

Також варто переконатися у юридичній чистоті девелопера, а саме:

  • хто він;
  • що будував та скільки;
  • скільки вже здав обʼєктів;
  • чи були затримки та на скільки;
  • чи були довгобуди.

Якщо ви помітили, що на будівництві висять крани, то не треба інвестувати в такий обʼєкт і купувати там квартиру, адже динаміка будівництва дуже повільна.

Не варто купувати квартиру, яка не ліквідна. Ліквідність складається з багатьох ознак, а саме з тих, про які ми вже поговорили, а також з локації, інфраструктурного наповнення району і так далі. Насправді це дуже важливо й впливає на те, чи зможете ви перепродати квартиру або навіть здавати, – додає експертка.

Які квартири не варто купувати на вторинному ринку

Квартири з обтяженням. Це ті, які перебувають під арештом. Якщо власник є в реєстрі боржників, то брати таку нерухомість не треба.

Неповнолітній власник. Це квартира, де власником є малолітня дитина, а у вас немає підтвердження того, що його опікуни дають згоду на продаж цієї нерухомості. У такому випадку у вас її просто відсудять.

Немає згоди від партнера. Якщо власник наразі в шлюбі, або був у ньому, але вже розлучився, то він має надати згоду на продаж від партнера. Якщо її не буде, то квартиру у вас також можуть відсудити.

Застарілий житловий фонд. Це нерухомість, у якої термін експлуатації вже давно минув. У такому випадку всі свої кошти ви будете витрачати на постійні ремонти.

Немає необхідної інфраструктури. Не купуйте нерухомість в тих районах, де немає головних обʼєктів для вашого комфортного життя, а саме: школи, садочка, лікарні, супермаркета тощо.

Раніше ми розповідали, як українці платитимуть податки за своє житло у 2023 році. Також ми писали, що робити з нерухомістю найближчим часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.