Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Є тільки два виходи: як купити квартиру, щоб не чекати завершення будівництва роками

Через повномасштабне вторгення Росії для українців підвищився ризик натрапити на довгобуд

Колаж: Pro Гроші

Експерт назвала два способи не натрапити на довгобуд

Колаж: Pro Гроші

Через війну в Україні багато проєктів зведення новобудов призупинили, що в результаті може спричинити затримки в будівництві на майданчиках на 8-12 місяців.

Експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак в ексклюзивному коментарі сайту Pro Гроші пояснила, що робити українцям, які не хочуть чекати довго на завершення будівництва.

За її словами, плануючи купівлю квартири в новобудові важливо дивитись на реальний стан справ, а не лише на заяви забудовника.

Якщо чекати для покупця не варіант, то в такому випадку є два виходи:

  1. Звернути увагу на проєкти з високим ступенем готовності – від 70% і вище. У цій ситуації девелопер точно не стане тягнути і буде якнайшвидше завершувати будівництво. Хоча й ціна буде значно вищою.
  2. Звернути увагу на компанії, які не збавляли темпи навіть у цей складний період. На Київщині таких, як мінімум, три.

Берещак пояснила, що динаміка будівництва – це важливий показник, щоб реально оцінити свої шанси, коли вдасться отримати ключі. У теплий період вона має бути такою: не менше 1-2 поверхів моноліту або 7-10% готовності. І це за умови порушених логістичних ланцюжків, проблем із кваліфікованими будівельними кадрами та майже відсутністю продажів. У зимовий період девелопери теж мають працювати, зокрема займатися внутрішніми оздоблювальними роботами, благоустроєм території тощо.

ТОП-5 міст з найдорожчим житлом

Київ. Тут наразі за один метр квадратний вам доведеться заплатити 1 190 доларів.

Львів. В цей регіон з початку вторгнення переїхала більша частина українців. Наразі тут за один метр квадратний ви віддасте 1 150 доларів.

Дніпро. У цьому місті один метр квадратний коштує 1 130 доларів.

Ужгород. З 24 лютого ціни в цьому місті на нерухомість стали вище, а тому зараз один метр квадратний вам обійдеться в 990 доларів.

Одеса. Місто залишається досить затребуваним серед українців, а тому один метр квадратний тут коштує 970 доларів.

Чернігівська, Сумська, Харківська, Миколаївська, Херсонська та Запорізька області не вказані в статистиці. Все через те, що це області з недостатнім рівнем відновлення продажів новобудови.

Також немає інформації щодо Луганської та Донецької областей й Криму, які наразі тимчасово окуповані.

На яке житло злетів попит під час війни

Раніше ми писали, що тепер, замість панорамних вікон, українці обирають житло, яке знаходиться на нижніх поверхах та має бомбосховище.

Люди ставлять безпеку у пріоритет. Попитом користуються квартири чи будинки з гардеробними, які виконують правило двох стін, підземним паркінгом з обігрівом і можливістю обладнати бомбосховище.

Відтепер попит зобов'язує розробників піклуватися про безпекові питання.

Нагадаємо, раніше ми пояснювали, що приховують договори з нерухомістю. Ми розповідали, скільки коштують квартири в новобудовах під Києвом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.