Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як підготувати квартиру до продажу – на що українцям варто звертати увагу

До продажу нерухомості потрібно ставитися дуже відповідально, адже від цього залежить як моральний, так й фінансовий стан власника

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як правильно провести процедуру продажу нерухомості та де шукати покупців

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Іноді людям складно продавати об'єкти нерухомості, адже вони не знають, як правильно підготувати їх до продажу та де шукати покупців, аби не натрапити на шахраїв.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з експерткою з ринку нерухомості Вікторією Берещак та дізналася, що потрібно робити власникам, щоб залишитися задоволеними після продажу житла.

На що потрібно звернути увагу під час продажу житла?


Звичайно, краще довірити цю справу професіоналу, адже ви можете не розуміти певних "законів" ринку нерухомості. Фахівці допоможуть вам перевірити покупців на доброчесність та перед укладанням угоди впевнитися, що вас не ошукають.

Але тут може критися небезпека у тому, аби не натрапити на шахрая або непрофесіонала. У такому разі власникам потрібно перевірити ліцензію рієлтора, яка дозволяє йому здійснювати операції з нерухомістю, тобто бути представником на ринку.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Проте, якщо ви самостійно займаєтеся цим процесом, то потрібно обов'язково перевірити документи покупця, щоб вони були чинні та в результаті не виникло додаткових питань під час переоформлення права власності.

Також потрібно переконатися, що покупець, якщо він знаходиться у шлюбі, має згоду чоловіка/дружини на купівлю об'єкта нерухомості. Тому що існують різні шахрайські схеми, в результаті яких ви ще й заплатите гроші, – каже експертка.

Одним з найважливіших етапів продажу житла – є підготовка необхідного пакету документів. Власник має надати право власності на об'єкт нерухомості, документи, що посвідчують особу, за наявності паспорт на будинок тощо. Всі ці документи потрібні для нотаріального засвідчення угоди.

Не варто забувати й про обов'язкові платежі податків. Наразі, якщо ви продаєте житло, яке знаходиться у власності менш ніж три роки, встановлюються такі норми:

  • за перший продаж потрібно заплатити 5% податку та 1,5% воєнного збору;
  • за другий та кожний наступний продаж – 18% податку та 1,5% воєнного збору.

У разі, якщо житло знаходиться у власності більш ніж три роки:

  • перший продаж протягом року не оподатковується;
  • за другий продаж протягом року – потрібно заплатити 5% податку та 1,5% воєнного збору;
  • за третій та кожний наступний продаж протягом року – 18% податку та 1,5% воєнного збору.

Як підготувати житло до продажу?


Бажано привести житло до ринкового стану. Насамперед це стосується ремонту, комунікацій у квартирі та систем, що впливають на енергоефективність приміщення, адже покупці звертатимуть на це велику увагу.

Звичайно, ніхто не змушує вас робити капітальний ремонт, але якщо ви хочете продати квартиру вигідно, то варто зробити хоча б косметичний ремонт. Зараз на ринку нерухомості також цінуються квартири хоча б з мінімальними меблями та технікою, це одразу підвищить ліквідність вашого об'єкта на ринку, – зазначила Вікторія Берещак.

Також варто пам'ятати, що зараз експозиція, тобто термін перебування об'єкта на ринку, зросла в середньому десь до двох місяців. Це дозволяє власникам не поспішати, ретельно шукати покупців та продавати своє житло за ринковою ціною.

Де варто шукати покупців?


Попри те, що багато людей досі користуються оголошеннями в різних газетах для пошуку покупців, експертка не радить використовувати такий спосіб, адже він найбільш не застрахований від шахраїв.

Зараз є перевірені онлайн-майданчики, які стають маркет-плейсами для власників квартир або для рієлторів, які виставляють квартири на продаж. Наприклад, DOMRIA або OLX, – каже Вікторія Берещак.

Але навіть під час пошуку покупців на онлайн-платформах варто пам'ятати, що ризики натрапити на шахраїв в Інтернеті все ще досить високі, тому завжди потрібно перевіряти тих, з ким маєте справу.

Раніше ми розповідали, які знижки та акції пропонують забудовники у квітні. Також ми писали, як вибрати об'єкт нерухомості та розрахувати прибутковість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.