Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як обрати квартиру для здачі в оренду: все, що треба знати

Пояснюємо, яке житло найчастіше шукають українці на ринку нерухомості

Фото: Pexels, Pixaby. Колаж: Pro Гроші

Насамперед, орендарі звертають увагу на розташування та ремонт

Фото: Pexels, Pixaby. Колаж: Pro Гроші

Здача квартири в оренду – надійний пасивний дохід, який ніколи не буде зайвим. Якщо ви вирішили вкласти свої збереження в саме такий вид додаткового заробітку, ця ідея має право на життя. Водночас, треба добре підібрати квартиру, враховуючи запит потенційний орендарів.

Pro Гроші розповідають, як підібрати квартиру для подальшої здачі в оренду.

Незалежно від того, у якому місті ви вирішили придбати житло, важливо, щоб у ньому був хороший косметичний ремонт і зручне розташування.

На перший погляд, розкішні просторі апартаменти повинні мати свого клієнта. Правда в тому, що ринок перенасичений такими пропозиціями, однак попит на них невисокий. Наприклад, в Києві клієнти на таке житло справді є. Та здати його буде непросто. Тож фахівці з нерухомості вважають таку інвестицію нестабільною, оскільки якщо і вдається знайти орендаря, то, як правило, на короткий термін.

Яке житло шукають потенційні мешканці?

Переважна більшість українців налаштовані знімати невеликі, але затишні квартири. Серед таких варіантів можуть бути:

  • готельки зі своєю кухнею та санвузлом;
  • сучасні смарт-квартири з відкритим плануванням у новобудовах;
  • однокімнатні та двокімнатні квартири на вторинному ринку нерухомості.

Також, коли ви шукаєте квартиру для подальшої здачі, особливу увагу треба приділити її розташуванню. В Києві орендарям важливо, щоб житло було в пішій доступності до метро. Причому не завжди має значення, яка саме станція поруч, важливий сам факт того, що метро неподалік. Водночас, найзатребуванішими для здачі в оренду експерти з нерухомості називають Голосіївський, Оболонський, Святошинський та Дарницький райони. Якщо від квартири до найближчого метро можна дійти пішки за кілька хвилин – вартість оренди автоматично зростає на 30-40%. А означає, що зросте і ваш дохід.

Крім того, є й інші важливі критерії, за якими треба обирати житло. Серед них – стан житла, інфраструктура поруч, транспортна розв'язка та віддаленість від центру міста.

Орендарі знайдуться швидше, якщо у квартирі зроблений акуратний косметичний ремонт (нехай він навіть буде і недорогим). Ваші потенційні клієнти також можуть звернути увагу на наявність шкіл, дитячих садків, супермаркетів і торговельних центрів неподалік квартири. Для тих, хто не має машини, важливим буде розташування поблизу зупинки громадського транспорту.

Як здати дорогі апартаменти?

Ми вже зазначили, що українці неохоче йдуть на оренду квартир з панорамними вікнами та шикарним ремонтом. Однак запит на таке житло все ж існує. Якщо ви наважилися придбати саме таку квартиру для того, щоб на ній заробити, краще придбати апартаменти в центрі міста чи навколишніх районах. Будинок повинен бути обов’язково оснащений парковкою для зручності майбутніх орендарів.

Водночас, варто пам’ятати: якщо квартиру не вдасться здати на довгий термін, то під час простою доведеться викласти немалу суму на її утримання.

Поради для тих, хто вирішив заробляти на нерухомості

Щоб ваша інвестиція не була даремною і в результаті принесла вам прибуток потрібно під час вибору квартири звернути увагу на такі моменти:

  • Поверх і вік будинку. Для подальшої здачі в оренду краще обирати середні поверхи в будинках, які не готуються до розселення.
  • Сусіди. Перед купівлею рекомендуємо познайомитись з мешканцями прилеглих квартир (навіть якщо ви не плануєте там жити). Це потрібно, щоб зрозуміти, чи не живуть раптом поряд "буйні" сусіди. Адже у майбутніх орендарів можуть виникнути з ними проблеми, що ймовірно закінчиться тим, що ваші клієнти просто з’їдуть.
  • Якщо купуєте квартиру в новобудові, надавайте перевагу надійним та перевіреним компаніям-забудовникам.

Починаючи такий бізнес слід пам'ятати, що більшість українців зацікавлені в тому, щоб орендувати житло з невеликою площею та зручним розташуванням. І вже потім визначатися з тим, яку квартиру придбати для цієї справи.

Раніше ми розповідали про те, що архітектори запропонували креативно відбудувати "хрущовки". Також ми пояснювали, чи вигідно купувати квартиру прямо зараз.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.