Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Архітектори запропонували креативно відбудувати "хрущовки" – як саме

Запропонована методика реконструкції дозволить швидко та екологічно правильно відбудувати пошкоджені оселі українців

Колаж: Pro Гроші

Реконструкція будинків "хрущового" типу за методикою модульної системи

Колаж: Pro Гроші

Від початку війни тисячі квадратних метрів було пошкоджено або зруйновано в результаті військової агресії Росії. Люди покинули власні квартири, оскільки рівень руйнувань не дозволяв продовжувати безпечне проживання. Сучасні реалії змушують шукати швидкі, бюджетні, але якісні варіанти відбудови багатоповерхівок.

Концепцію, що заслуговує уваги, запропонувала науково-дослідна лабораторія WZMH Architects.

Відомо, що будівельний сектор в Україні є винуватцем щорічного викиди вуглецю у навколишнє середовище у розмірі 27%. Це є проблемою захисту екології, на яку потрібно зважати при плануванні реконструкцій багатоповерхових будинків.

Важливо не просто побудувати придатне для життя приміщення за короткий термін і відносно невелику вартість, але й вирішити питання безпечного проживання у майбутньому. Розробники WZMH Architects створили концепцію, яка використовує збірно-модульну систему будівництва.

Ця ідея дозволяє реконструювати так звані "хрущовки", тобто п'яти- або дев’ятиповерхові житлові будинки панельного типу, які масово зводили в Радянському Союзі під час холодної війни. Команда розробників представила на огляд будівельну систему під назвою Speecstac. Вона послуговується використанням інтелектуальних структурних панелей, які можна встановити з мінімальною робочою силою.

Важливою перевагою панелей ISP є можливість повного підключення до вже існуючої конструкції, іншими словами, у блок вже будуть вмонтовані інженерні комунікації. Їх залишиться тільки під'єднати до інфраструктури будинку.

Швидкість реалізації залежить від ступеня пошкодження об'єкту: якщо він зруйнований повністю, першим етапом відбудови стане розчищення залишків знищених секцій. Далі до пустого місця вмонтують готові бетонні модулі.

Позитивні сторони системи Speecstac

Про швидкість та відносну дешевизну робіт вже сказано. До цього варто додати перевагу зменшення використаних матеріалів (повертаємося до пункту зниження викидів вуглецю в середньому на 30%).

Важливим аргументом є економічна ефективність будівництва, оскільки роботи виконуються не просто у прискореному темпі, але й полегшуються завдяки ефективному процесу складання блоків разом.

Запропонована концепція уже схвалена Посольством України в Канаді у співпраці з WZMH Architects, Eric Sommer, Stephenson Engineering Ltd. та Quasar Consulting Group. Подальший крок – автори запропонують модель українському уряду на розгляд і затвердження.

Раніше ми писали, щоукраїнцям пропонують орендувати бункери і що буде з ринком первинної нерухомості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.