Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Неочікувана вигода? Чи варто купувати квартиру просто зараз

Розповідаємо, коли ціни на житло найменші і купувати нерухомість найвигідніше

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найбільше на ціни впливає економічна ситуація і курс валют

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зазвичай на ціну нерухомості впливає багато чинників, зокрема сезонність, курс долара, загальна економічна ситуація. Повномасштабна війна в Україні зовсім зупинила цей ринок, а після відновлення уповільнила його розвиток і задала нові тенденції.

Pro Гроші розібралися, що відбувається на ринку нерухомості і коли ціни на житло будуть найвигіднішими.

Які основні фактори, що впливають на ціну

Отже, багато чого вирішує рівень попиту і пропозиції. Якщо попит досить низький, то зазвичай продавці намагаються заохотити покупців вигідними пропозиціями.

Експерти сайту з продажу та оренди нерухомості DOM.RIA зазначають, що роль грає і сезонність. Зазвичай, новобудови дешевші взимку на новорічні свята та влітку у період відпусток. Активність покупців падає, і забудовники роблять знижки, внаслідок чого вона зростає.

А от вторинний ринок навпаки завмирає, і разом зі зниженням активності зменшується і кількість пропозицій.

"Найпривабливіший час для покупки — весна, коли продавці починають виставляти на продаж свої квартири. Кількість пропозицій досягає максимальних значень і ви зможете вибрати саме те, що потрібно. До того ж попереду літо і це гарний час для ремонту", – пояснюють експерти.

Але найпотужнішим чинником є економічна ситуація та курс валют. Коли дорожчає нерухомість, менше людей готові її купувати. Продавці йдуть на знижки і врешті з’являється момент, коли купити житло стає дуже вигідно.

Що змінила війна

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну ринок нерухомості отримав серйозний удар. Наприклад, лише в травні забудовники почали відновлювати всі свої проєкти, які довелось заморозити. При цьому попит на будь-яке житло впав майже до нуля.

Як ми раніше розповідали, експерти зазначають, що купівельна спроможність людей дуже низька і при цьому собівартість будівництва росте. Але при тому, що криза і далі підійматиме ціни, житло не стане дорожчим за рівень до 24 лютого 2022 року.

Керуючий партнер INSPI Development Володимир Семенцов зазначив, що здорожчання будівництва з травня до серпня відбулось на 15-25%. Долар значно зріс, і так ціни змінюються залежно від якості, кількості, країни-виробника імпортованих будматеріалів тощо.

За його словами, до кінця року ситуація на ринку залежатиме від ситуації на фронті і рівня безпеки в різних регіонах країни. І загалом війна не дасть стрімкого розвитку як у будівництві, так і в попиті.

Але хоч ціни й ростуть, продавцям буде невигідно підіймати ціни за майже нульового попиту. Тому імовірно вони шукатимуть шляхи, як зменшити остаточну вартість житла, зокрема зменшуючи очікування щодо прибутку. Все це впливатиме на те, що для охочих купити житло за вигідною ціною ситуація буде сприятливою.

Врешті деякі експерти прогнозують, що після завершення війни в Україні ціни почнуть зростати, але поки чіткі передбачення робити важко. Адже на все впливає безпекова ситуація і те, якою буде привабливий український ринок для інвестицій.

Ми вже розповідали про те, як орендувати свою першу квартиру та хто такі "чорні рієлтори" і чим вони небезпечні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.