Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вторинний ринок нерухомості в Україні: чого чекати від літнього сезону

Зміни можуть бути на ринку навіть в тих регіонах, де ціни зросли через чималий попит

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціна на вторинці завжди залежить від багатьох факторів

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На вторинному ринку нерухомості відбулося чимало змін з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це свідчить чимало даних. Спочатку ціни зросли, однак на сьогодні вони більш-менш стабілізувалися. Та змін варто чекати навіть цього літа.

Про це в коментарі сайту Pro Гроші розповіла Вікторія Берещак.

Тут попит, сформований в результаті нестабільності первинки на початку війни, себе вичерпав. Не можна вже сказати, що платоспроможний покупець зверне увагу на цей ринок.

Медіанна ціна в столиці продовжує знижуватись. Лише за останні два місяці вона впала на 10% і зараз знаходиться на рівні 45 тисяч гривень.

Однак на вторинному ринку вартість завжди дуже залежить не тільки від якісних характеристик квартири:

  • локації;
  • транспортної доступності;
  • інфраструктурного наповнення району тощо.

Вона також залежить й від очікувань власників і їхньої оцінки вартості лота.

Вже влітку варто чекати на стабілізацію цін на вторинному ринку. Це може статися навіть у західних регіонах, які все ще тримають цінове лідерство. Йдеться про міста:

  • Львів;
  • Тернопіль;
  • Луцьк;
  • Івано-Франківськ;
  • Ужгород.

Скільки в середньому коштує житло у західних регіонах за квадратний метр (грн)
1
Львів
52 000
2
Ужгород
41 000
3
Луцьк
35 000
4
Тернопіль
34 000
5
Івано-Франківськ
30 000

Що обов’язково треба перевіряти при покупці квартири

Вперше купуючи нерухомість, важливо не допустити найбільш поширених помилок, аби в майбутньому не шкодувати про невдалий вибір. Юрист Адвокатського об'єднання GRACERS Сергій Савинський розповів журналісту Pro Гроші, на які граблі не варто наступати.

Якщо це ваша перша покупка, то я б радив не пошкодувати 100-200 доларів, найняти юриста, який би допоміг проаналізувати продавця та сам проєкт, який ви купуєте. Це зекономить нерви, сили, час і, головне – вбереже велику суму коштів від шахрайства, – говорить експерт.

Також він порадив шукати оголошення про продаж тільки на перевірених сайтах, де ризик наштовхнутися на шахраїв мінімальний чи взагалі відсутній. Зокрема популярний портал ОЛХ точно не в топі найбільш безпечних сайтів.

Важливий крок перевірки – знайти актив квартири в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Там обліковується вся нерухомість та операції на ринку, починаючи з 2013 року. Витяг про наявність у реєстрі можна отримати через "Дію". Дані відображають вид майна, його власника та присутні обтяження.

Також краще перевірте й продавця. Адже іноді трапляється, що власник може не мати згоди партнера (якщо перебуває у шлюбі) чи на житло накладено арешт у випадку відкритого кримінального провадження.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка квартира вам точно принесе гроші. Також ми повідомляли, які квартири популярні та як встановити адекватну ціну на оренду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.