Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестиції у житло – яка квартира вам точно принесе гроші

Європейці починають теж цікавитися інвестиціями в українські квадрати, адже вони бачать, як помалу стабілізується наша економіка

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні починає відновлюватися ринок нерухомості

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Аби відбудувати Україну після війни, знадобиться не менше 411 млрд доларів. Сума чимала, і вже зараз точаться дискусії про те, де ці гроші взяти. Однак ринок нерухомості, який вже починає цікавити іноземних інвесторів, теж може принести чимало коштів.

Про це розповіла оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак, пише Мінфін.

Наразі вихідці із центральної Азії, Ізраїлю та західної Європи вже цікавляться інвестиціями в українські квадрати, спостерігаючи уважно за тим, як помалу стабілізується економіка. Також вони роблять велику ставку на повоєнний експоненціальний розвиток.

Є кілька реальних прикладів, які мають, за підрахунками експерта, всі шанси отримати високу ставку капіталізації.

Наприклад, у лютому 2022 року вартість квадрата в одному з житлових комплексів Києва була на рівні 73,7 тис. грн, а станом на травень 2023 року – 131,2 тис. грн.

"Зростання вартості квадрата становить 43%. І це в умовах непростого воєнного року. Оцінюючи атрибути локації, інфраструктурне наповнення, реальний запит на подібні об’єкти, моя оцінка потенціалу зростання вартості активу становить ще щонайменше 35%. Це дуже стриманий прогноз", – говорить Вікторія.

Отже, як обрати сьогодні максимально високоліквідні лоти з розрахунком на західний попит:

1. Обирайте Київ, Львів та Одесу. І робіть ставку на первинний ринок нерухомості: концепція, формат та тривалий життєвий цикл проєкту, який тільки розпочався, гарантують вам вищу дохідність, ніж вторинне житло. Та й фокус уваги кінцевого споживача: нове, а не морально застаріле житло.

2. Дивіться на локацію: історичний центр, близькість до знакових історичних пам’яток, урядових установ, бізнес-центрів та центрів соціального тяжіння для Києва, до моря — для Одеси, до пам’яток культури та центру — у Львові.

3. Звертайте увагу на реальні темпи будівництва протягом понад року повномасштабної війни. Оцінюйте ступінь готовності та реальну динаміку на майданчику. Можна багато говорити й обіцяти, а можна — будувати. Нагадаю, що з 90% ЖК, які відновили будівництво, по факту це зробили заледве 45%, з яких прийнятні темпи мають хіба що 25% комплексів.

4. Обирайте продукт з власною айдентикою та цінностями, які зрозумілі кінцевому споживачу. Якщо орієнтуєтесь на західний попит, то обов’язково розташування поруч з пам’ятками архітектури, центром, ком’юніті, потужна сервісна складова, високий рівень приватності та естетика архітектурних рішень. ЖК має гармонійно вписуватись в навколишній ландшафт.

5. Дивіться на фінансовий бік питання: ступінь готовності, потенціал зростання ціни, невисокий відсоток інвестиційних лотів. В ідеалі, щоб цей об’єкт був орієнтований не на інвесторів, а саме на кінцевий попит.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці в Польщі можуть отримувати дві пенсії та розповідав, кому та скільки виплачують. Також ми повідомляли, що українцям стало простіше шукати роботу за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.