Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оренда нерухомості: які квартири популярні та як встановити адекватну ціну

Якщо ви не хочете, аби ваша квартира залишалась довго на ринку та чекала своєї людини, то вам треба мати декілька речей

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Визначте те, наскільки ваше житло відповідає запитам аудиторії

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабного вторгнення разом з ринком нерухомості змінився і ринок житлової оренди. Ціни здебільшого зросли, а також змінилися потреби людей. А тому варто памʼятати ці моменти, коли хочете оцінити своє житло перед здачею.

Про це сайту Pro Гроші повідомила оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Якщо ми говоримо про ринок житлової оренди, то треба розуміти, що станом на зараз абсолютна поляризація ринків залежить від регіонів. Тобто тенденції, які спостерігаються у Києві, не корелюються з тенденціями, які спостерігаються в центральних областях чи в західних регіонах, – говорить експертка.

Як визначити ціну на житло

Вам треба дивитися, в якому регіоні розташований ваш обʼєкт, та визначити, яка там середня ціна.

Також врахуйте те, які у житла показники по локації, наповненню функціями, і яке у нього планувальне рішення, а саме – наскільки воно відповідає запитам аудиторії.

Яке житло має попит на ринку

Стабільно мають попит однокімнатні квартири, але не маленькі. Єдиний виняток становить Київ, бо тут чимала ціна оренди. Але загалом людей цікавлять від 40 й до 55 квадратних метрів.

Раніше досить неохоче орендували великі квартири, однак зараз на них є попит, адже:

  • житло шукають великі родини;

  • набирає популярності тренд на колівінг (винаймати однокімнатну квартиру самостійно можуть не всі, а тому люди винаймають її спільно).

За минулий рік зростання на колівінг відбулося на 25%, а в регіонах чималий попит на великі квартири, адже туди, як правило, переїжджають ВПО.

Також якщо ви не хочете, аби ваша квартира стояла довго в експозиції на ринку та чекала постійно своєї людини, то вам треба мати:

  • пральну машинку;

  • кухонну техніку (мікрохвильовку, мультиварку);

  • телевізор;

  • бойлер тощо.

Є поняття – ринкова ціна, а є поняття завищенні очікування. Якщо говорити про ринкову ціну, то ми спостерігаємо зростання вартості оренди у регіонах і на 70, і на 80 відсотків, адже до війни, наприклад, можна було зняти в Полтаві квартиру за 3 000 гривень, то зараз ви там будете винаймати квартиру за 7 000 гривень, – зазначає експертка.

Найбільше підняли ціни такі регіони:

  • Ужгород;
  • Тернопіль;
  • Івано-Франківськ;
  • Львів;
  • Полтава;
  • Черкаси;
  • Кропивницький.

В цілому по регіонах немає зростання менш ніж на 50-70%. Навіть на маленькі квартири поставили невелику націнку, бо є попит. Але ажіотажний попит впав і зараз на ринку має бути вирівнювання цін.

Раніше сайт Pro Гроші писав про купівлю нерухомості за кордоном і розповідав, які бувають підводні камені. Також ми повідомляли про ціни на "вторинку" в Києві та скільки коштують квартири залежно від типу забудови.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.