Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни виросли на 80%: де знаходяться найдорожчі квартири

Вже цією весною в одному з регіонів вартість житла може стати ще вищою, однак ситуація залежатиме від одного важливого фактору

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В деякий регіонах вартість житла залишається досить високою

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Кількість угод про купівлю нерухомості у новобудовах за період війни скоротилася майже втричі. А от ціни на квартири в Україні зросли в середньому на 40%. Однак є регіони, де приріст склав навіть 80% і більше.

Про це пише Мінфін.

Як змінилися ціни у регіонах

Через початок повномасштабного вторгнення ринок нерухомості повністю зупинився. А після двох місяців вимушеної паузи забудовники повідомили українцям дві головні новини.

Перша – про відновлення будівництва і роботи відділів продажів.

Друга — про підвищення цін.

Рекордсменами зі здорожчання новобудов стали Ужгород та Львів. Адже, як відомо, саме в цих регіонах побільшало людей після 24 лютого. Ціна за квадратний метр тут, за підсумками року, зросла на 83% та 80% відповідно.

Середня ціна за квадрат в Ужгороді наразі становить 43,6 тисячі гривень, а у Львові — 44,5 тисячі гривень.

У трійку міст із найвищими цінами потрапила також Вінниця. Тут вартість житла зросла на 70%. За квадратний метр забудовники в середньому просять 36 тисяч гривень.

Де найменше зросли ціни

Житло у Полтаві та Луцьку стало дорожчим на 37%. Найповільніше також йшли вгору ціни на нове житло у Києві. Тут ціна квадратного метра збільшилася на 38%.

Найменший приріст вартості житла показали Черкаси, де ціни піднялись лише на 22%.

Та, попри це, вартість житла у Києві залишається найвищою, стверджує експерт.

"Середня ціна "квадрату" в новобудовах — 48 тисяч гривень, або близько 1 200 доларів. Однокімнатну квартиру можна купити за 28 тисяч доларів", — говорить юрист, СЕО та співзасновник проєкту Monitor.Estate Володимир Копоть.

Що буде з вартістю нерухомості в майбутньому

У Києві може подорожчати оренда житла ще суттєвіше. Це станеться вже цієї весни. Ціна може піднятися на 10-15%. Проте ситуація залежатиме від одного важливого фактору.

На думку експерта Юрія Піти, найближчим часом варто чекати подорожчання. Однак зверніть увагу, що це залежатиме від того, як багато людей буде повертатися до столиці та чи буде наплив переселенців.

"До весни нічого такого не буде. А навесні вже можуть бути зміни. Може, навіть підвищитися. Ну, знову-таки, якщо люди будуть у Київ повертатись, якщо будуть мігрувати, переселенці в столицю приїжджати, то оренда буде зростати. До весни, десь до березня-квітня, ніяких суттєвих змін не буде, а вже навесні ціни все ж таки зростуть. Весною так завжди було, і цей рік не є винятком. Можлива зміна ціни на 10-15%", – розповів Піта.

Раніше ми розповідали, які акції та знижки пропонують забудовники. Також ми пояснювали, де краще купувати будматеріали та як отримати гарну знижку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.