Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни за житло летять вгору: чи варто зараз купувати нерухомість

Розповідаємо, як зміняться ціни на житло у Києві та чи варто зараз купувати чи продавати квартири зараз

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Чи варто зараз купувати квартиру

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна Росії проти України відіграла велику роль у встановленні цін на житло. Так, у Києві, наприклад, з жовтня має збільшитись базова вартість нерухомості. Це пов’язано із здорожченням будівельних матеріалів.

Видання Pro Гроші поспілкувалося з експертом ринку нерухомості Вікторією Берещак про зростання цін на житло та про те, чи варто зараз купувати та продавати житло.

Як за місяць змінились ціни на житло у Києві

За даними ЛУН, середня ціна квадратний метр у Києві за серпень становила 47,6 тисяч гривень, наразі вартість вже зросла до 49 тис. грн.

Протягом серпня на продаж було виставлено 168 квартир, наразі їхня кількість становить 180.

Середня ціна житла за класами у серпні мала такий вигляд:

  • економ – 30 тисяч грн/кв.м;
  • комфорт – 33,9 тисяч грн/кв.м;
  • бізнес – 70,3 тисячі грн/кв.м;
  • преміум – 135,3 тисячі грн/кв.м.

Середня ціна житла за класами у вересні мала такий вигляд:

  • економ – 30 тисяч грн/кв.м (0);
  • комфорт – 34,9 тисяч грн/кв.м (1 тис.);
  • бізнес – 68,3 тисячі грн/кв.м (-2 тис.);
  • преміум – 135,3 тисячі грн/кв.м (0).

Таким чином видно, що за місяць зросла ціна тільки на квартири у класі комфорт. Натомість у класі бізнес подешевшали.

Станом на серпень, найдешевша середня вартість квартир у Деснянському районі Києва – 28,9 тисяч за 1 кв.м. Найдорожчі квартири у Печерському районі – 108 200 грн/кв.м.

Цікаво, що середня ціна квартири під Києвом – 27 000 грн/кв.м. Наприклад, у Вишгороді середня ціна становить 33 тисячі грн/кв.м.

Що відбувається з цінами на будівельні матеріали

Собівартість будівництва в Україні продовжує впевнено дорожчати – на тлі повномасштабного вторгнення Росії.

Вікторія Берещак каже, що це пов’язано з кількома об’єктивними факторами:

По-перше, значний стрибок долара з 29,25 грн до 36,6 грн, тобто фактично на 35%. По-друге, з втратою певних виробничих потужностей, які були зосереджені на окупованих чи прифронтових територіях, що вплинуло на окремі категорії будівельних матеріалів – наприклад, штукатурки, яка потрібна для оздоблювальних робіт. Вже не кажучи про втрату металургійних гігантів, а відтак певні проблеми з арматурою.

Експерт з питань нерухомості додала, що девелоперам доводиться налаштовувати нові логістичні ланцюжки, шукати інших постачальників або ж чекати довше, щоб отримати потрібний обсяг для відновлення активного будівництва.

Як можуть зміняться ціни на житло

Від початку року вартість будівельних матеріалів лише в середньому здорожчала на понад 35%, окремі категорії додали в ціні 50-70% – бетон, лакофарбувальні засоби, керамоблок. Зрозуміло, що це впливатиме і на собівартість, а отже – і на кінцеву ціну квадрата, каже Берещак.

Поки що серйозним стримувальним фактором є майже нульовий споживацький попит, який тільки-тільки почав поступово відновлюватись і ще далекий від довоєнного рівня: говоримо лише про 25% від попиту до 24 лютого, який дуже сегментований і вибірковий. Так, є великий обсяг ЖК, які фактично не продають жодної квартири в місяць, бо покупець з грошима не голосує за їхній продукт через недосконалість концепції, низьку будівельну активність, неергономічні планування, відсутність інфраструктури та екосистеми для життя, приватності та низький рівень безпеки, – зазначила експерт.

За її словами, враховуючи реальну потребу в житлі в країні, а також рівень зацікавленості (відкладений попит) в купівлі сучасного якісного житла, запуску тривалих програм на виплат та іпотеки, платоспроможний покупець повертатиметься на ринок.

Ціни ж на квадрати ніхто за старим курсом, відірваним від гіперінфляції і реальної собівартості, довго тримати не буде. Інакше компанії підуть в глибокий мінус, що є серйозним викликом і ризиком для їхньої фінансової стабільності, – зазначила Вікторія Берещак.

Експерт з нерухомості вважає, що в короткотривалій перспективі (до кінця року) будемо спостерігати поступове плавне зростання вартості квадрата в межах 5-7%, а не якісь суттєві скачки цін в ту чи іншу сторону. Звичайно, за умови більш-менш стабільної ситуації на фронті.

Чи варто зараз купувати та продавати житло

Зі зміною цін відповідно постає і питання: а чи варто купувати житло зараз, чи може дочекатися "затишшя"?.

Берещак відповідає дуже просто: купувати варто тоді, коли у вас є фінансова можливість це зробити.

Йдеться про 100% вартості чи можливість стабільно виплачувати розтермінування/іпотеку, ви впевнені в будівельній динаміці (вона стабільна, роботи ведуться справно, в місяць не менше 5% готовності додається з поправкою на воєнний час), а також сумлінності та надійності девелопера. Зараз варто щонайменше місяць спостерігати за обраним майданчиком, роботи ведуться реальні чи номінальні, – додала вона.

Експерт також радить, якщо є можливість, інвестувати в проєкти з більшим ступенем готовності – від 50-70%.

Купівля житла у Києві

На вже готові квартири у ЖК часто пропонують різні знижки та бонуси: чи то зменшений розмір першого внеску, чи знижка у 10-20%.

Pro Гроші промоніторив сайт з продажу нерухомості ЛУН та розповів, які умови нині пропонують для покупки квартири у Києві.

Також раніше ми розповідали, які у столиці є пропозиції щодо житла на вторинному ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.