Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ви можете купити квартиру мрії – що для цього треба

На вторинному ринку, звичайно, все доволі просто, однак на первинному ринку є свої нюанси

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Квартиру мрії купити цілком реально

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри війну, ринок нерухомості продовжує жити, адже українці й зараз купують квартири. Варіантів, як придбати житло, у людей чимало. Однак, як обрати найвигідніший з них, аби не працювати на квартиру мрії все життя?

Які є варіанти

Почнемо з того, скільки є взагалі варіантів купівлі квартири сьогодні в українців. Перший варіант, якщо ми говоримо про первинний ринок, то це оплата 100% вартості квартири й отримання певної знижки від девелопера. У довоєнний час вона залежала від квадратури, але в середньому була 7-12%. Зараз ця знижка може бути навіть набагато більша – 10-13%, адже, які часи, то такі й знижки.

Другий варіант — квартира на виплат. Це тривалі програми розтермінування від девелоперів. В середньому раніше вони були до 3 років, але є програми й до 5, і до 7 років. Звичайно, що таке діє не на кожен житловий комплекс, не у кожного девелопера, але є компанії, які пропонують такі варіанти.

Третій варіант — іпотечні державні програми, або іпотека, як така. Говоритимемо про "єОселю" для обмеженої кількості покупців та про іпотеку в 7%, яку обіцяють повернути вже цією весною.

На вторинному ринку, звичайно, все доволі просто. Маєш гроші – купуєш. Немає грошей – не купуєш.

Як купити квартиру мрії

Перший варіант. Якщо вам треба купити квартиру мрії, але у вас немає заощадженого бюджету для цього, то варто піти інвестиційним шляхом і вже після вийти на бажаний результат. Що для цього потрібно?

Для початку оберіть ліквідний лот, який ви купуєте для перепродажу, або для здачі в оренду. Що таке інвестиційно приваблива квартира? Це квартира, яка в перспективі зростання ціни квадратного метра або в перспективі перепродажу і через 3-5 років вона принесе хороше зростання у вартості.

"Хороше зростання" до війни в Комфорт+ було 40-45%, а пристойне та середнє зростання – 30%. Оцей варіант найбільш реальний, аби в майбутньому купити житло своєї мрії.

Другий варіант – квартира на виплат. Тоді ви одразу зрозумієте націнку квадратного метра. Чим більша кількість років на виплат, то тим більша оця пропорційність зростання ціни квадратного метра. У вас немає ніяких прихованих платежів у такому випадку. Ви одразу фіксуєте ціну квартири дорожчу на кілька тисяч доларів, залежно від метражу, і виплачуєте рівними частинами. Платите ви щомісячно або щоквартально.

Третій варіант – назбирати самостійно. Якщо ми говоримо просто, як назбирати на квартиру мрії маючи середній дохід, то це складна історія. Якщо у вашої родини сукупний дохід 1 500 доларів, то на однокімнатну квартиру вам доведеться збирати мінімум 15 років. Це невигідно, але реально.

Вважаю, що краще трохи знизити свої "апетити", купити інвестиційну квартиру, перепродати її, акумулювати певну кількість грошей, докласти заощадження та купити врешті дійсно квартиру вашої мрії.

Раніше ми розповідали, які акції та знижки пропонують забудовники. Також ми пояснювали, де краще купувати будматеріали та як отримати гарну знижку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.