Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям почали виплачувати компенсації за знищене житло: які умови

Зазначається, що житлові сертифікати у рамках програми можна отримати вже з 1 листопада 2023 року

Фото:  Unsplash

Фото: Unsplash

Україна продовжує розширювати можливості державної програми "єВідновлення". Вона створена для громадян, чиє житло було зруйноване або пошкоджене внаслідок російської військової агресії. Люди, які внаслідок повномасштабної війни втратили своє житло, з 1 листопада 2023 року почнуть отримувати житлові сертифікати.

Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця політичної партії "Слуга Народу" Олена Шуляк.

Як працюватиме програма

"З 1 листопада починає повноцінно працювати програма компенсацій за повністю знищене майно. Наразі надійшло понад 4 300 заявок, з них половина припадає на Харківську область і значна частина на Київську", – заявила Шуляк.

Вона зазначила, що комісії вже проводили обстеження. За результатами було сформовано майже 200 житлових сертифікатів. Обміняти їх на житло можна з 1 листопада.

"Можна обрати будь-який тип нерухомості у будь-якому місті України. Якщо людина втратила приватний будинок, вона може обрати або сертифікат і обміняти його на квартиру, або отримати гроші та відбудувати нове житло на своїй земельній ділянці", – пояснила голова профільного комітету.

Шуляк додала, що уряд встановив середню вартість квадратного метра 36 422 грн, але вона коригується трьома коефіцієнтами:

  • регіональний – знищене житло у різних містах має різницю у вартості;
  • кількість кімнат – квадратний метр в однокімнатних квартирах дорожче, ніж у чотирикімнатних;
  • вік зруйнованого будинку – старий або новобудова.

"Є умова – отримане житло не можна продавати 5 років. Ми хочемо, щоб житло будували в Україні, щоб люди залишалися тут і поверталися", – підсумувала Шуляк.

Кому держава може відмовити у коштах

Ми вже писали, що у деяких ситуаціях у компенсації можуть відмовити.

Законодавством встановлюються такі підстави для відмови: подання заяви особою, яка не може бути отримувачем компенсації, неправдиві дані, заява не відповідає порядку отримання компенсації або вже були компенсовані витрати щодо об’єкта нерухомого майна.

Наголошується, що відмова у компенсації за ремонт нерухомого майна не позбавляє права повторного звернення чи оскарження такого рішення.

Зазначається, що заперечення та скарги треба подати у паперовій формі через адміністратора центру надання адміністративних послуг, посадову особу органу соціального захисту населення або нотаріуса.

У разі незгоди з іншими рішеннями, діями або бездіяльністю комісії, людина має право подати відповідну скаргу протягом п’яти робочих днів з дати вчинення таких дій або прийняття рішень.

Раніше ми вже пояснювали, чи доведеться українцям сплачувати податки з коштів, отриманих у вигляді компенсації в рамках програми "єВідновлення". Також ми розповіли, як забудовники тепер продають нерухомість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.