Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податки з програми "єВідновлення": чи доведеться українцям платити державі

У владі пояснили, чи доведеться українцям сплачувати податки з коштів, отриманих у якості компенсації в рамках програми "єВідновлення"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям натякнули, чи стягуватимуть податки у програмі є"Відновлення"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці не сплачуватимуть податки з коштів, які вони отримали від держави у рамках програми "єВідновлення". До того ж ці кошти ніяк не повпливають на оформлення субсидій або отримання інших соціальних виплат.

Про це заявила очільниця комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

"Жодних податків з коштів, отриманих в рамках компенсації за пошкоджене або зруйноване житло, громадяни не сплачують. Не потрібно платити ні зараз, ні потім. Така вимога відсутня у законодавстві, тому неприпустимі ніякі маніпуляції з цього приводу", — пояснила вона.

За її словами, норма про те, що з громадян не стягуються податки після виплати компенсації у рамках "єВідновлення", прописала у пункті 165.1.66 закону України №3219-IX від 30.06.2023 року "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану".

У документі, зокрема, йдеться про те, що сума доходу, яку громадянам виплатили як компенсація за пошкоджений чи знищений об‘єкт житла не підлягає жодному оподаткуванню.

Які збитки не відшкодує держава

Програма "єВідновлення" не передбачає, що українці отримуватимуть компенсацію за пошкоджені меблі, побутову техніку. Також не відшкодовуватимуться ремонти, вартість знищених автомобілем та інші витрати. Як зауважила Олена Шуляк, у держави просто відсутні кошти на подібні відшкодування.

"Зараз ми розв'язуємо найбільшу нашу проблему найбільшої проблеми – забезпечуємо громадян житлом, яке вони втратили через війну. Ми хочемо, щоби люди поверталися до України, купували тут житло, розвивали нашу економіку", — сказала вона.

Програма передбачає, що люди, які отримають житло завдяки спеціальному сертифікату, впродовж наступних п'яти років не зможуть продавати цей документ. Також важливо враховувати, що за цим сертифікатом можна придбати житло лише обмеженої вартості.

Раніше ми писали, які послуги та будматеріали можна замовляти в рамках "єВідновлення". Також ми розповідали, з яких причин можуть заблокувати картку "єВідновлення".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.