Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні розширять форми компенсації "єВідновлення" – Зеленський підписав законопроєкт

Законопроєкт передбачає надання фінансової підтримки українцям, які за власні гроші відремонтували пошкоджене житло

Фото: Володимир Зеленський/Instagram

Зеленський підписав законопроєкт про розширення можливостей "Відновлення"

Фото: Володимир Зеленський/Instagram

Україна розширює можливості державної програми "єВідновлення" для громадян, чиє житло було зруйноване або пошкоджене внаслідок повномасштабної війни. Президент Володимир Зеленський підписав відповідний законопроєкт.

Про цей йдеться в картці законопроєкту №10063.

Що передбачає цей законопроєкт

Зміни до діючого законодавства передбачають розширення умов для отримання компенсацій за зруйноване або пошкоджене житло. Тепер ця допомога стосується громадян, які самостійно проводили ремонти у своєму житлі, незалежно від суми витрат.

Раніше програма обмежувалася ремонтами вартістю до 200 тисяч гривень, але тепер це скасовано. Важливою відмінністю є те, що жодних чеків, розписок, фото- або відеофіксацій не потрібно для отримання компенсацій за роботи з ремонту. Це робить процес набагато простішим та менш бюрократичним для потерпілих.

Виплати будуть здійснюватися по-новому

Починаючи з 1 січня 2024 року, виплати здійснюватимуться за новою формою компенсації. Механізм залишається аналогічним до інших категорій "єВідновлення". Громадяни мають подати заяву через Дію, де вона буде розглянута спеціальною комісією.

Розмір виплати визначатиметься на підставі акту первинного огляду пошкодженого житла, який проводиться після виникнення збитків. Цей огляд базується на чек-листі з встановленою вартістю будівельних матеріалів та робіт, який затверджує Кабінет Міністрів України.

Ваучери "єВідновлення" можна використати по-новому

Україна надає підтримку громадянам, чиє житло пошкоджено або зруйновано внаслідок воєнних подій. Програма "єВідновлення" надає ваучери на суму до 200 тис. грн, які можна використовувати на оплату будівельних робіт і придбання будівельних матеріалів.

При цьому з жовтня 2022 року в Україні також діє програма доступного іпотечного кредитування "єОселя". В рамках цієї програми, певні категорії громадян, зокрема працівники сектору безпеки та оборони, військовослужбовці-контрактники ЗСУ, медичні працівники, освітяни та науковці, можуть отримати іпотеку під 3% річних на строк до Міністр економіки Юлія Свириденко виразила надію, що у найближчих місяцях об'єднають ваучери на відновлене житло та іпотеку, надаючи громадянам новий продукт для покращення житлових умов.

Раніше ми повідомляли, які пошкодження не покриє компенсація за програмою "єВідновлення". Також ми писали, чи доведеться українцям платити державі за отримані кошти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.