Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Компенсація за зруйноване житло: кому держава відмовить у коштах

За допомогою програми "єВідновлення" українці можуть подати заявку, щоб отримати компенсацію за пошкоджене через військову агресію Росії житло

Фото: УНІАН

Надання компенсації за пошкоджене через війну житло

Фото: УНІАН

В Україні наразі планують розвивати можливості державної програми "єВідновлення". Однак у деяких ситуаціях у компенсації можуть відмовити. Надія Коренєва, координаторка безоплатної лінії юридичної допомоги БФ "Право на захист", пояснила, що робити за даних обставин.

Про це вона розказала для РБК-Україна.

Чи може комісія відмовити у наданні коштів

Фахівчиня зазначає, що комісія дійсно має право відмовитися відшкодовувати гроші.

Законодавством встановлюються такі підстави для відмови:

  • подання заяви особою, яка не може бути отримувачем компенсації (наприклад, не є власником майна);
  • людина надала недостовірні дані;
  • заява не відповідає порядку отримання компенсації (наприклад, не надані обов’язкові реквізити заяви);
  • вже були компенсовані витрати щодо об’єкта нерухомого майна.

"Наголошую, що відмова у компенсації за ремонт нерухомого майна не позбавляє права повторного звернення чи оскарження такого рішення", – запевнила Надія Коренєва.

Як оскаржити рішення

"Якщо ви маєте заперечення чи скарги щодо актів обстеження комісії та/або звіту з технічного обстеження, з рішенням комісії про надання/відмову у наданні компенсації, зокрема з її розміром, то ви маєте право подати заперечення", – пояснила координаторка "Право на захист".

Зазначається, що заперечення та скарги треба подати у паперовій формі через адміністратора центру надання адміністративних послуг, посадову особу органу соціального захисту населення або нотаріуса.

У разі незгоди з іншими рішеннями, діями або бездіяльністю комісії, людина має право подати відповідну скаргу протягом п’яти робочих днів з дати вчинення таких дій або прийняття рішень.

"До заперечення/скарги ви можете подавати пояснення, фотофіксації, висновки від третіх осіб, зокрема Групи підтримки "єВідновлення", інші документи на підтвердження аргументів, наведених в запереченні/скарзі. Рішення уповноваженого органу/комісії також можуть бути оскаржені у судовому порядку", – наголосила Надія Коренєва.

Чи дадуть компенсацію, якщо ремонт вже виконаний

Зазначається, що 15 вересня 2023 року Постанови Кабінету Міністрів України № 381 були внесені зміни щодо компенсації власникам майна, які повністю або частково відремонтували своє житло власними коштами.

Проте для набуття цієї програми чинності необхідні внесення змін до Закону України "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ проти України".

"Верховна Рада України вже затвердила такі зміни та передала документ Президенту України на підпис. Тому після підписання та набрання чинності таких змін ті, хто вже повністю відновив своє житло за власні кошти, зможуть отримати за це компенсацію", – зазначає спеціалістка.

Що робити, коли ремонт вже повністю чи частково здійснений для отримання компенсації за відновлення

Наголошується, що процедура подачі заяви на отримання компенсації за ремонт та її розгляд відповідними комісіями майже не відрізняється від загального порядку, зазначеного вище. Але відмінності все ж таки є.

  • Під час заповнення заяви на отримання компенсації за проведений ремонт житла не потрібно створювати спеціальний рахунок, а можна вказати будь-який відкритий рахунок українського банку.
  • Під час огляду Комісія визначає обсяг пошкоджень, проводить у присутності власника/співвласника/законного представника огляд пошкодженого майна з метою встановлення факту виконання ремонтних робіт, за результатами якого складається акт, в якому фіксуються перелік та обсяг виконаних будівельних робіт; здійснює фотофіксацію проведених заявником ремонтних робіт; заповнює чек-лист з урахуванням обсягів пошкоджень нерухомого майна та проведених робіт.

Також під час огляду можна надавати комісії пояснення та документи, які, на вашу думку, підтверджують проведення ремонтних робіт (фото до та після ремонту, чеки, квитанції, акти виконаних робіт тощо).

За словами фахівчині, комісія не має право вимагати надання зазначених документів. Ненадання таких документів не може бути підставою для відмови у виплаті компенсації за проведений ремонт.

Зазначається, що отримання коштів проведуть одним платежем, і їх можна використовувати за власними потребами та на власний розсуд.

"Отже, внесені зміни після набрання їх чинності значно розширять перелік осіб для отримання компенсації до яких ввійдуть ті, хто вже повністю відновив своє житло за власні кошти", – підсумувала Надія Коренєва.

Як можна використати по-новому сертифікати в рамках програми

Ми вже писали, що українці можуть використати ваучери, оплативши перший внесок за програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя".

З жовтня 2022 року в Україні діє програма "єВідновлення", яка передбачає компенсацію до 200 тис. грн. Отримані кошти можна використати на оплату будівельних робіт і послуг підрядників або придбання будівельних матеріалів.

А в жовтні того ж року в Україні запрацювала програма доступного іпотечного кредитування "єОселя". За умовами програми, певні категорії громадян можуть отримати іпотеку під 3% річних строком до 20 років із першим внеском від 20% вартості житла. Такі умови пропонують: працівникам сектору безпеки та оборони, військовослужбовцям-контрактникам ЗСУ, медпрацівникам, освітянам, науковцям.

Раніше ми вже писали про ріст кількості погоджених заявок з "єВідновлення". Також ми пояснювали, чи доведеться українцям платити податки державі з програми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.