Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям готуватися до різких змін? Що буде з цінами на нерухомість цієї осені

Пропонуємо разом з експерткою розібратися, що може відбуватися на ринку нерухомості вже цієї осені

Фото: DIM.RIA. Колаж: Pro Гроші

Експертка з нерухомості вважає, що в Україні зростуть ціни на житло

Фото: DIM.RIA. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості завжди динамічний та піддається впливу різних факторів, зокрема таких як війна. Бойові дії в країні призвели до зниження попиту на житло. Попри це ціни на квартири не падають, а, навпаки, збільшуються. Та яких змін очікувати в цій галузі найближчим часом?

Стосовно цього своїми думками поділилася експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак у коментарі сайту Pro Гроші.

Що буде відбуватися на ринку нерухомості восени

Експертка пояснила, що ситуація на ринку значно залежить від розвитку подій на фронті та від того, як наша енергетична система впорається з можливими ударами ворога. Крім того, Берещак вважає, що нові обстріли можуть бути модифіковані та із застосуванням різних засобів ураження. І від того, як українці впораються з новими викликами, буде залежати багато речей на ринку нерухомості.

Варто зазначити, що на попит нерухомості впливає й психологічний фактор. Вибір покупців залежить від того, наскільки вони впевнені у майбутній стабільності та перемозі.

Прогнозувати, що, наприклад, буде шалене зростання попиту, я не можу. Якщо ситуація буде обертатися так, як зараз, то будемо сподіватися, що ми додамо собі до кінця року 10-15% до рівня попиту. Тобто, вийдемо десь на 40-45%. Це буде дуже хороший сценарій.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Ціни на житло також зростуть, це пов'язано зі підвищення вартості будівництва. Бо через війну в країні виникають певні проблеми з логістичними ланцюжками, що призводить до збільшення витрат на матеріали та інші компоненти.

Експертка зазначила, що ціни будуть зростати, але це буде поступове збільшення на рівні собівартості, приблизно на 10-12% до кінця року. На вартість нерухомості також вплине брак кваліфікованої робочої сили.

Що відбувається на вторинному ринку Києва

Ринок нерухомості постійно змінюється, особливо у Києві, де попит залишається стійким, навіть попри складні часи. Останні пів року відзначилися зростанням цін на вторинному ринку нерухомості.

Дані M2bomber показують, що протягом останнього року ціни на житло у Києві дещо знизилися з 53 017 грн до 52 762 грн за квадратний метр. Але за останні пів року спостерігається зростання вартості нерухомості, а саме на 5,41%, з 50 054 грн до 52 762 грн за квадратний метр.

Найбільше підвищення цін відбулося з липня по серпень 2023 року, коли середня ціна за квадратний метр зросла на 2,51%, з 51 472 грн до 52 762 грн. Цей ріст може бути результатом збільшеного попиту та впливу зовнішніх факторів на ринкову динаміку.

Раніше сайт Pro Гроші разом з експерткою з нерухомості Вікторією Берещак розбирався, чим відрізняються "сталінки" та "хрущовки". Також ми повідомляли, яку нерухомість пропонують українцям у Києві за 21 тис. доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.