Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вартість нерухомості знову росте? Що відбувається на вторинному ринку Києва

Зміна вартості може свідчити про зростання попиту або інших факторів, що впливають на ціну нерухомості

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Києві ціни на вторинний ринок нерухомості продовжують збільшуватися

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості майже ніколи не стоїть на місці, він постійно змінюється. Це особливо стосується Києва, адже столиця приваблює багатьох українців навіть під час повномасштабної війни. Тому останні пів року ціни на вторинному ринку лише збільшуються.

Про це свідчать дані M2bomber.

Як змінилися ціни на вторинному ринку Києва

Вартість житла на вторинному ринку Києва протягом останнього року демонструє невелике зниження. За період з 25 серпня 2022 року до 25 серпня 2023 року середня ціна квадратного метра житла впала з 53 017 грн до 52 762 грн.

А ось за останні пів року середня вартість одного квадратного метра нерухомості у Києві виросла на 5,41%: з 50 054 до 52 762 грн. Значне зростання відбулося у період з лютого і до серпня поточного року. Цей ріст відзначає активізацію попиту та можливий вплив різних зовнішніх факторів на цінову динаміку.

Найбільший ріст вартості житла на вторинному ринку Києва зафіксовано за останній місяць – з липня 2023 року до серпня 2023 року. Протягом цього періоду середня ціна за квадратний метр збільшилася на 2,51%: з 51 472 грн до 52 762 грн.

Що буде з цінами на нерухомість вже цієї осені

З приводу цього питання редакція сайту Pro Гроші звернулася до експертки з нерухомості Вікторії Берещак. Вона розповіла, що на український ринок нерухомості впливають різноманітні чинники, зокрема війна. Саме бойові дії призвели до зниження попиту на житло та одночасно до підвищення цін.

Покупці на ринку нерухомості додатково залежатимуть від психологічного фактора. Складність прогнозування визначається низьким рівнем попиту, проте експертка розраховує на поступове зростання на 10-15% до кінця року.

Підвищення цін на квадратний метр обумовлене об'єктивними факторами, такими як підвищення собівартості та брак кваліфікованих робітників. Проте, реальний попит та ситуація на фронті стримуватимуть цей ріст.

Раніше ми пояснювали, як зареєструвати нерухомість через "Дію". Також сайт Pro Гроші разом з експерткою з нерухомості Вікторією Берещак розбиралися, чи існує найкращий місяць для покупки квартири в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.