Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На ринку нерухомості зʼявляться нові ціни? Чого варто чекати вже цієї осені

Наразі покупець на ринку досить залежний ще й від психологічного фактора, говорить експертка

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості чекають оновлення

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок нерухомості не стоїть на місці та теж змінюється завдяки чималій кількості факторів, які на нього впливають. Найголовніший з них – війна. Через це попит на житло знизився, а ціни лише поповзли догори. Та це не межа і вже найближчим часом варто знову чекати оновлення.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

За її словами, ситуація на ринку нерухомості наразі досить залежна від наслідків контрнаступу ЗСУ й від того, як наша енергетична система впорається з новими ударами росіян.

Я впевнена, що нові удари будуть. І будуть вони скоріш за все модифікованими, в кілька хвиль і різними засобами ураження. Від того, як ми з цим впораємося, буде залежати багато речей, – говорить експертка.

Найголовніше те, чи не стануть знову бізнес-процеси на будівельних майданчиках. Адже станом на зараз середні затримки – 12-18 місяців введення в експлуатацію.

Ми повинні розуміти, що попит зараз відновлюється досить обережно. Станом на зараз це 30% в комфорт-плюс сегменті й бізнес-класі. Також нам би дуже хотілося, щоб восени у нас запрацювала розширена версія "єОселі". Це б стало додатковим стимулом для збільшення попиту на житло, – додає Вікторія Берещак.

Однак наразі покупець досить залежний ще й від психологічного фактора. Адже йому важливо розуміти, як скоро буде омріяна перемога і чи варто вкладати гроші в нове житло.

Чого чекати далі

Прогнозувати, що, наприклад, буде шалене зростання попиту, я не можу. Якщо ситуація буде обертатися так, як зараз, то будемо сподіватися, що ми додамо собі до кінця року 10-15% до рівня попиту. Тобто, вийдемо десь на 40-45%. Це буде дуже хороший сценарій, – говорить експертка.

Що стосується ціни квадратного метра, то треба розуміти, що є обʼєктивний фактор здорожчання, а саме зростання собівартості. Ті, хто будують житло та витрачають гроші на матеріали, заробітну плату, паливно-мастильні компоненти тощо, то вони стикаються з тим, що логістичні ланцюжки змінюються, адже здорожчала витратна частина на підвезення, закупку тощо. А це теж впливає на здорожчання квадрата.

Також не можна забувати про брак кваліфікованої робочої сили, що теж впливає на кінцеву ціну.

Тому варто очікувати, що ціна квадрата буде зростати в межах собівартості. Це буде поступове збільшення до кінця року на 10-12%. Але дещо стримуватиме це здорожчання реальний попит на ринку, який ще не надто великий, та ситуація на полі бою.

Раніше ми розглядали варіанти квартир у Києві, які можна купити до 20 тис. доларів. Також ми писали, в яких будинках не варто купувати квартири.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.