Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців заманюють купувати квартири – що пропонують забудовники

Розповідаємо, які умови покупки квартири пропонують столичні забудовники

Фото: "Київміськбуд", Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Які умови покупки квартир у Києві

Фото: "Київміськбуд", Unsplash; Колаж: Pro Гроші

З жовтня у Києві має збільшитись базова вартість нерухомості. Причина цьому – подорожчання будівельних матеріалів. Але цікаво, що на вже готові квартири у ЖК часто пропонують різні знижки та бонуси: чи то зменшений розмір першого внеску, чи знижка у 10-20%.

Pro Гроші промоніторив сайт з продажу нерухомості ЛУН та розповідає, які умови нині пропонують для покупки квартири у Києві.

Що загалом пропонують забудовники

За даними ЛУН, середня ціна квадратний метр у Києві за серпень становила 47,6 тисяч гривень, наразі вартість вже зросла до 48,8 тис. грн.

У серпні у продажі було 168 новобудов, зараз їхня кількість зросла до 181.

Загалом наразі у Києві можна придбати квартиру від забудовників у 385 житлових комплексах у різних районах. Вони різняться за класами та, відповідно, за ціною.

Які знижки пропонують покупцям

Також на сайті є розділ "Акції та спецпропозиції", де покупцям доступно 61 варіант. Розглянемо детальніше, які саме акції пропонують забудовники.

Загалом, є такі акційні пропозиції на сайті:

  • знижки від 7 до (на) 15%;
  • ціна в доларах за курсом НБУ;
  • здорожчання – 0%;
  • 1 долар – 33 грн;
  • розстрочка 0%;
  • розтермінування на 24-36 місяців;
  • ремонт у подарунок;
  • гарантована програма;
  • розтермінування у гривнях;
  • програма для переселенців;
  • перший внесок 10-20%;
  • знижка для ВПО.

Тепер розповідаємо детальніше, які умови цих спецпропозицій. Зі знижками у 10-15% все зрозуміло – переважно у житлових комплексах діють такі знижки на квартири за умови 100% оплати. Однак треба уважно дивитися на терміни дії акції.

Фіксована ціна за курсом НБУ означає, що ви платитимете за курсом 36,6 грн/долар незалежно від того, яким буде обмінниковий курс. Хоча деякі ЖК пропонують таку схему – купуйте квартиру у розтермінування на рік з першим внеском 30% по курсу 33 грн/дол.

Немало забудовників пропонують і розстрочку під 0% на 24 місяці. Однак, як зазначається на їхніх сайтах, такі пропозиції обмежені у кількості. Також пропонують розтермінування на 18 місяців без здорожчання, але знову за особливих умов – наприклад, за першого внеску у 42%.

Ще один можливий варіант – розтермінування на 24 чи 36 місяців. Тут треба сплатити якусь суму одразу, наприклад, 50%, а іншу суму можна заплатити протягом двох-трьох років.

Деякі забудовники пропонують цікаві пропозиції з ремонтом. Наприклад, можна сплатити 50% вартості, решту суми – у розстрочку до введення будинку в експлуатацію, та отримати ремонт у своїй новій квартирі у подарунок. Тобто, у цій пропозиції є одразу дві акції – і розстрочка, і ремонт.

Інші забудовники в умовах воєнного стану пропонують повернення коштів зі 100% гарантією і без штрафних санкцій.

Також забудовники пропонують спеціальні програми для переселенців. Наприклад, одна компанія пропонує такі умови:

  • мінімальна ціна на квартири в житлових комплексах компанії – від 2 500$ за м2 (в еквіваленті гривні за курсом НБУ на дату оплати);
  • розстрочка до 5 років за умови внеску від 10% вартості квартири;
  • покриття оренди житла для проживання сім’ї на термін до моменту здачі квартири.

Придбати квартиру в таких житлових комплексах можуть мешканці обласних, районних центрів та інших населених пунктів, які постраждали чи перебувають у зоні бойових дій.

Що у підсумку

Загалом чимало забудовників пропонують знижки до 10-15% за умови, якщо ви внесете повну вартість оплати одразу (до певної дати). Про такі акції треба дізнаватися безпосередньо у забудовників або на сайті ЖК.

Це саме стосується і фіксованого курсу. Така опція може бути доступна лише за умови повної оплати за нерухомість.

Також треба уважно дивитися на терміні проведення акції, адже багато з них можуть бути доступними до кінця місяця чи сезону, наприклад.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які у столиці є пропозиції щодо житла на вторинному ринку.

Також ми писали, що попри загальне зниження активності, попит на оренду квартир зростає. Так, з 24 лютого до 20 вересня він збільшився на 120%. Ця тенденція постійно зростала, хоч і з постійними невеликими періодами спаду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.