Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Більше на 120%: що відбувається з орендою житла в Києві

Після початку повномасштабного вторгнення РФ ринок нерухомості в Україні зупинився, і тільки зараз відбувається певне відновлення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попит на оренду квартир у столиці невпинно росте

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку нерухомості зараз є кілька основних проблем: собівартість будівництва росте, попит на купівлю нового житла досить невисокий, оскільки фінансова спроможність людей і бажання вкладати багато грошей в житло невеликі. При цьому попит на оренду житла зберігається, зокрема через значну кількість внутрішньо переміщених осіб.

У застосунку для оренди квартир в Києві Bird зібрали дані і проаналізували, який попит на оренду житла в столиці у вересні та скільки коштують квартири.

На 120% більше від довоєнного рівня

Попри загальне зниження активності попит на оренду квартир росте. Згідно з даними, від 24 лютого до 20 вересня він збільшився на 120%. Ця тенденція весь час зростала, хоча і з постійними невеликими періодами спаду.

Що стосується цін, то вони за півроку війни змінились так:

  • на 1-кмінатні квартири медіанна ціна в лютому була 13 000 грн, у вересні стала 9 000 грн;
  • на 2-кмінатні квартири медіанна ціна в лютому була 21 600 грн, у вересні стала 14 000 грн;
  • на 3-кмінатні квартири медіанна ціна в лютому була 46 100 грн, у вересні стала 20 200 грн.

Раніше ми писали, що незабаром подорожчання оренди квартир можна буде відчути в Одесі, Дніпрі, Києві та Львові. Причина полягає у новому етапі міграції, оскільки люди повертаються додому з-за кордону. Варто відзначити і те, що кількість пропозицій на ринку нерухомості зменшується.

Як орендувати свою першу квартиру

Раніше ми розповідали, що є декілька важливих етапів, які слід відповідально пройти перед укладенням договору про оренду. Вони такі:

  • визначитись, де шукати квартиру для оренди;
  • вивчити цінову політику;
  • оглянути квартиру;
  • скласти договір.

Читайте детально про кожну з цих порад у нашому матеріалі про оренду житла. Ми писали і про те, як легально здавати свою нерухомість під оренду.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.