Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тренди ринку нерухомості: яке планування квартир вважається найвдалішим

Разом з експерткою розбиралися, на які квартири завжди буде попит серед українців та на що звертають увагу покупці при виборі житлової нерухомості

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку нерухомості є певний вид планування квартир, який завжди буде в тренді

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Купуючи квартиру, люди хочуть отримати найвдаліше планування, яке завжди буде на піку популярності, аби у випадку перепродажу спостерігався попит на цю нерухомість. Проте, не всі знають, яке планування квартири буде в тренді навіть через кілька років.

Експертка з нерухомості Вікторія Берещак розповіла сайту Pro Гроші, яке планування квартири буде найвдалішим вибором для життя, перепродажу або навіть для орендної стратегії.

Яка квартира завжди вважатиметься "ходовою"


Загалом "ходовими" тривалий час вважалися однокімнатні квартири площею десь 45-55 квадратних метрів з достатньо просторою ванною кімнатою – мінімум 6 квадратних метрів, з великою кухнею – 15-17 квадратних метрів (щоб вона могла стати кухнею та вітальнею), та обов'язково з окремою спальнею.

Це так зване євро-планування, яке вважається еталонним варіантом ліквідної квартири. Таку нерухомість без проблем можна перепродати в майбутньому або здати в оренду, адже будь-якій людині буде комфортно в таких умовах.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Вимоги українців змінюються


В наших реаліях також потрібно враховувати фактор життєвого сценарію при виборі планування квартири. Наприклад, зараз багато родин об'єднується, діти забирають жити до себе батьків, дідусів, бабусь тощо.

Тоді однокімнатна квартира, м'яко кажучи, не врятує, тож не дарма зараз люди все частіше дивляться в бік двокімнатної або навіть трикімнатної житлової нерухомості. Я часто спілкуюся з девелоперами й бачу, що зростає зацікавленість у квартирах площею десь 70-95 квадратів, – каже експертка.

За її словами, люди часто обирають такий євро-формат, коли є велика кухня, вітальня та окремі кімнати. Це дуже цінують покупці.

Також не обходять стороною й квартири з прямими кутами, адже таке планування точно не "з'їсть" простір та дозволить помістити всі потрібні функціональні зони, включно з місцями для зберігання техніки, з нішею для гардероба тощо.

На що ще звертають увагу покупці при виборі квартири


На ринку нерухомості люди полюбляють квартири з панорамними вікнами, але не на всю стіну, як це було раніше, а в форматі напівпанорами. Цей запит змінився з початком повномасштабної війни.

Також я бачу, що людям важливо, аби був просторовий балкон, лоджія або можливо тераса, якщо дозволяє планування. Але це не про зберігання речей, а про функціональні зони, хтось туди кухню виносить, хтось робочу зону створює, зимовий сад тощо.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Тож, коли йдеться про купівлю ідеальної квартири для життя, потрібно дати собі відповідь на питання: "Для чого мені ця квартира, яка моя інвестиційна стратегія?"

Якщо людина шукає нерухомість для себе, то варто враховувати життєві сценарії, якщо для перепродажу — потрібно розуміти, що майбутні мешканці хочуть робити в цій квартирі. А якщо для орендної стратегії, то у такому випадку буде важлива транспортна доступність, інфраструктурне наповнення та площа квартири в межах 45-55 квадратних метрів, – пояснила експертка.

Квартира-студія: чи популярне зараз таке планування


Експертка зазначила, що квартири-студії були на піку популярності ще 5-6 років тому. Так, в той час така нерухомість вважалася найтрендовішою, але зараз на вільне планування не спостерігається такого високого попиту, як раніше.

Зараз у людей трошки інші запити, коли на всю родину єдиний простір та всі умовно "сидять один в одного на голові", це трошки напрягає, тому бажано мати стіни, за якими можна перевести подих.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Тож, обираючи планування, потрібно насамперед зважати на особисті характеристики, потреби та життєві обставини. Враховуючи все це, можна знайти квартиру з ідеальним плануванням саме для конкретного покупця.

Раніше ми розповідали, як можна зекономити на купівлі квартири. Також ми писали, що буде з цінами на житлову нерухомість в серпні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.